Hoe ben je bij Wolters Kluwer terecht gekomen?

Ik werkte na mijn HBO opleiding Informatica bij de internettak van een communicatie & design bureau, dat onder andere huisstijlen en verpakkingen ontwikkelde. Op een gegeven moment hield het bedrijf op te bestaan en moest ik op zoek naar iets nieuws. Dat werd – in 2007 – Schulinck, dat toen nog geen onderdeel uitmaakte van Wolters Kluwer. Mijn functie was ontwikkelaar in een team dat binnen Schulinck alles deed dat met IT te maken had: apparatuur verzorgen, software ontwikkelen waarin de vakredacteuren hun werk moesten doen, maar ook het helpen printen van de toen nog papieren handboeken die naar de klanten werden gestuurd.  We hadden voor dat laatste twee enorme printers in de kelder staan. Toen we onderdeel werden van Wolters Kluwer konden we gelukkig afscheid nemen van de papieren uitgave en ons volledig richten op de ontwikkeling van de digitale versie.

Hoe ben je Product owner geworden?

Mijn kracht heeft altijd gelegen in het meedenken over oplossingen voor onze klanten én voor de collega’s. Dat vind ik ook één van de leukste onderdelen van mijn werk. Rond 2016 zijn we ‘agile’ gaan werken en de steeds verdergaande digitalisering en de nieuwe manier van werken hebben ervoor gezorgd dat het team is uitgebreid. We moesten een nieuwe modus vinden waarin we het werk goed konden verdelen en zo ben ik in mijn huidige rol van Product owner van de kennisbanken terecht gekomen.

Wat zijn jouw taken binnen Wolters Kluwer?

De kennisbanken worden in Nederland, België en Duitsland uitgegeven. Als Product owner ga ik met alle stakeholders om tafel zitten om vast te stellen hoe ik met het ontwikkelteam de kennisbanken steeds weer kan verbeteren. Soms zijn er duidelijke vragen waarvoor we een oplossing bedenken, soms ook komt iemand met een oplossing die, zonder dat er een probleem aan ten grondslag ligt, wel van toegevoegde waarde kan zijn. We  kijken dan wel altijd: zitten de klanten er ook op te wachten? Als ik duidelijk heb hoe we de klant én de vakredacteuren zo goed mogelijk kunnen helpen, ga ik met het ontwikkelteam aan de slag om dat ook daadwerkelijk te leveren.

Wat wil je bereiken voor onze gemeenteklanten?

Ik haal veel voldoening uit het steeds verbeteren van techniek achter de kennisbanken, omdat het niet alleen tevreden klanten oplevert, maar ook klanten die het leuk vinden om in de kennisbank te werken. Zo’n kennisbank bevat veel tekst, kennis en informatie en het is voor mij een uitdaging om de klant te helpen zo snel en gemakkelijk mogelijk een antwoord op zijn vraag te vinden. Het doel is bij ons dan ook niet om mensen zo lang mogelijk in de kennisbank te houden, maar om het zo gebruiksvriendelijk te maken. Want dat is winst voor de klant. Gelukkig horen we dat ook terug in onze klanttevredenheidsonderzoeken.

Wat zijn je speerpunten voor de komende tijd?

Een speerpunt dat eigenlijk voortdurend onze aandacht heeft, is de werking van de zoekmachine binnen de kennisbanken. We vragen onze klanten ook regelmatig hoe zij de zoekfunctie ervaren en proberen daaruit te leren zodat we de functie steeds kunnen blijven verbeteren. We zijn daar overigens niet alleen met het IT-team mee bezig: we hebben een team waarin ook bijvoorbeeld een contentexpert en een search specialist zitten. We kunnen direct meten wat een verandering teweeg brengt en dat helpt ons weer verder.

Wat maakt het werken bij Wolters Kluwer leuk?

Er ligt een ontelbaar aantal uitdagingen voor het grijpen binnen Wolters Kluwer, zowel in je eigen vakgebied als daarbuiten. Als je wilt, kun je binnen het bedrijf ook doorgroeien naar een andere functie. Je wordt hier ondersteund in je ambities en je ideeën worden serieus genomen. Je maakt deel uit van de groei en ontwikkeling van het bedrijf en daarom ga ik ook na al die jaren nog met plezier naar het werk.

Wat doe je in je vrije tijd?

Mijn grote passie is poolbiljart. Ik heb zelfs een pooltafel in de woonkamer staan en speel competitie op hoog niveau. Als ik sta te biljarten in de woonkamer, draait mijn vriendin vinyl platen – háár grote hobby. Verder besteed ik veel tijd en aandacht aan de landelijke boerderij met tuin waar we sinds twee jaar wonen. Ik geniet ook erg van lekker eten en van onze huisdieren: twee speelse kittens.

Bekijk mijn profiel