Voor een gratis proefabonnement Jeugd

Dagelijks stellen onze klanten een variëteit aan vragen aan de inhoudelijke juridische helpdesk van Schulinck Jeugd. Heeft u een Schulinck Jeugd abonnement, dan krijgt u binnen 48 uur een antwoord op uw vraag. 

Hieronder vindt u een voorbeeld van een vraag die aan onze juridische experts is gesteld en het antwoord.

Blijft de gemeente verantwoordelijk voor jeugdhulp tijdens het verblijf in het buitenland?

Door een lockdown verblijft een jeugdige na een vakantie langer dan gepland in het buitenland. Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer de jeugdige kan terugkeren naar Nederland. De jeugdige kreeg in Nederland jeugdhulp in de vorm van een behandeling. Blijft de gemeente verantwoordelijk voor jeugdhulp aan deze jeugdige tijdens het verblijf in het buitenland?

Antwoord

  • Ja, de gemeente blijft verantwoordelijk voor jeugdhulp. De jeugdige en de ouders hebben niet de bedoeling gehad om langere tijd in het buitenland te blijven of er te blijven wonen. Hierdoor verandert hun woonplaats niet. De juridische woonplaats van de jeugdige is nog steeds in Nederland.
    De situatie is wel anders geworden. Daarom moet de gemeente onderzoeken welke jeugdhulp nu passend is. Misschien kan er bijvoorbeeld passende hulp op afstand worden geboden. Het langdurige verblijf in het buitenland is in dit geval dus wel een reden om het huidige besluit aan te passen.

Meer weten?

Vraag vandaag nog een gratis proefabonnement aan.

  • Met een abonnement op Schulinck Jeugd beschikt u niet alleen over dé online kennisbank waarin de Jeugdwet praktisch wordt uitgelegd, maar kunt u ook al uw vragen aan onze juridische experts voorleggen.