Laten we het hebben over het misverstand over de rol van een schuldhulpverlener. Regelmatig denken mensen dat een schuldhulpverlener ook de belangen van de schuldeisers moet behartigen.
Maar dit is een verkeerde aanname. Want als schuldhulpverlener mag (en moet) je de cliënt centraal stellen. Wettelijk gezien is de taak van een schuldhulpverlener namelijk alleen om er voor zijn cliënt te zijn. En dus om de cliënt zo goed mogelijk te helpen. De belangen van de schuldeisers spelen alleen een indirecte rol. Lees snel verder om erachter te komen hoe dit zit.

Wat zegt de wet over de rol van een schuldhulpverlener

Als schuldhulpverlener bied je ondersteuning aan de cliënt bij het vinden van een oplossing voor de schulden. Dit is hoe de rol als schuldhulpverlener in de wet is vastgelegd. Er staat niet dat je daarnaast ook op moet komen voor de belangen van de schuldeisers.

De wet laat dus zien dat de cliënt voor de schuldhulpverlener echt centraal hoort te staan. Dit betekent dat de schuldhulpverlener de belangen van de cliënt voorop moet stellen. En er dus alles aan moet doen om de cliënt zo goed mogelijk te helpen. Je hebt als schuldhulpverlener dus geen twee verschillende petten op.

Waarom kan je de rol van een schuldhulpverlener vergelijken met die van een makelaar

De rol van een schuldhulpverlener is te vergelijken met de rol van een makelaar. Een makelaar bemiddelt bij de verkoop van een huis. Daarbij kan het lijken alsof hij daarmee de partijen van de koper én de verkoper behartigt. Maar dat is natuurlijk niet zo. Want een verkoopmakelaar zal altijd proberen het onderste uit de kan te halen voor zijn cliënt: de verkoper. Die makelaar heeft daarmee dezelfde taak als een schuldhulpverlener: zorgen voor de beste deal voor je cliënt.

De makelaar kan alleen het onderste uit de kan halen als hij een realistische vraagprijs hanteert. Want bij een kleine tussenwoning in Drenthe heeft een vraagprijs van 1 miljoen geen zin. Daarmee zou hij veel te hoog inzetten, wat ervoor zorgt dat de woning niet verkocht wordt. Een realistische prijs is in het belang van zijn cliënt. Zo kan de woning daadwerkelijk worden verkocht voor een zo hoog mogelijke prijs.

Op dezelfde manier doet een schuldhulpverlener een realistisch voorstel aan de schuldeisers. Een voorstel dat niet voldoet aan de ondergrens is namelijk niet in het belang van de cliënt. Want dan zal het voorstel afgewezen worden door de schuldeisers en daarna ook door de rechter. En dan wordt de cliënt dus niet schuldenvrij.

In het werkveld hoeven we niet strenger voor de cliënt te zijn dan de wetgever voor ogen had

Hoe doe je als schuldhulpverlener het beste aanbod voor je cliënt

De wetgever heeft indirect de kaders geschetst hoe een goed genoeg aanbod voor een minnelijke schuldregeling (Msnp) eruitziet. Om de schuldeisers te overtuigen in te stemmen met een Msnp, doe je de schuldeisers hetzelfde aanbod als dat ze in de Wsnp zouden krijgen. Dat is de ondergrens. En daarvoor staan de kaders in de faillissementswet.

Met een aanbod op basis van de Wsnp-normen, dien je de belangen van je cliënt. Want je cliënt wil schuldenvrij worden en dus moet het aanbod aan de ondergrens voldoen. Maar je cliënt meer laten betalen dan hij in een Wsnp zou moeten? Dat is niet nodig en zeker niet in het belang van je cliënt. Dat past dus niet bij de rol die je als schuldhulpverlener hebt. Goed genoeg volgens de wettelijke normen is echt goed genoeg.

Ook een rechter kijkt bij een verzoek dwangakkoord of het maximaal haalbare is aangeboden. Daarbij houdt de rechter de Wsnp-kaders aan. Het Msnp-voorstel moet ook daarom dus vergelijkbaar zijn met de Wsnp.

Conclusie

Als schuldhulpverlener ben je er dus volledig voor je cliënt en heb je geen twee petten op. Uit de wet volgt namelijk dat de schuldhulpverlener maar één belang behartigt: dat van zijn cliënt. Dat is je rol als schuldhulpverlener. Daarvoor moet het voorstel aan de schuldeisers precies goed genoeg zijn om schuldeisers te overtuigen of anders de rechterlijke toets te doorstaan. De wetgever heeft de kaders daarvoor bepaald. En in het werkveld hoeven we niet strenger voor de cliënt te zijn dan de wetgever voor ogen had.

Meer weten?

Wil je als gemeente op de hoogte blijven van alles wat met schuldhulp te maken heeft? Neem dan een abonnement op de kennisbank Schulinck Schuldhulpverlening. Of volg een van onze opleidingen en zorg dat je kennis weer up-to-date is.