De online kennisbank Grip op schuldhulpverlening biedt een overzicht van wet- en regelgeving op het gebied van schuldhulpverlening.

De online kennisbank Grip op schuldhulpverlening biedt een overzicht van wet- en regelgeving op het gebied van schuldhulpverlening. Deze wetgeving is gecombineerd met uw beleid en aangevuld met jurisprudentie, actualiteiten en praktische handreikingen. Al deze informatie op één plek helpt uw medewerkers bij het zorgvuldig en snel uitvoeren van de schuldhulpverlening. Komt u er niet uit, raadpleeg dan onze juridische helpdesk.

De voordelen van Grip op Schuldhulpverlening

 • Alle informatie op één plek: overzichtelijk en het verkleint de kans op fouten;
 • Praktische ondersteuning dankzij handreikingen, stappenplannen en rekenvoorbeelden;
 • Toegang tot juridische helpdesk: voor hulp bij de uitvoering van de schuldhulpverlening.

Wat u kunt vinden in Grip op Schuldhulpverlening
Als gemeente bent u verantwoordelijk voor de schuldhulpverlening aan uw burgers. De wet schrijft echter maar beperkt voor hoe u dit met doen. Grip op Schuldhulpverlening stelt uw medewerkers in staat om de juiste hulp te bieden. Het bevat actuele wet- en regelgeving gecombineerd met uw beleid. Jurisprudentie, nieuws over schuldhulpverlening, de ‘vraag van de week’ en schema’s en stappenplannen die moeilijke informatie uitleggen, maken de kennisbank compleet. Zelf kunt u uiteraard ook nieuwsberichten toevoegen.

Ook deze (juridische) documenten kunt u inzien:

 • Relevante wetten zoals de Wgs en Wsnp, inclusief parlementaire geschiedenis;
 • Aanvullende wetten, zoals de Faillissementswet en Algemene wet bestuursrecht;
 • Jurisprudentie met samenvatting, waarvan een deel met commentaar;
 • Gemeentelijke bijlagen met daarin het gemeentelijke schuldhulpbeleid;
 • Beleidswijzer met de mogelijkheid voor gemeentelijk beleid per onderwerp;
 • Nieuwsberichten, rapporten en onderzoeken op het gebied van schuldhulpverlening;
 • Relevante verzamelbrieven en circulaires van het ministerie van SZW;
 • Gedragscodes en modules van de NVVK;
 • Handige checklisten met rekenvoorbeelden, formulieren, folders en filmpjes.

Zo werkt Grip op Schuldhulpverlening
Het zoeken binnen Grip op Schuldhulpverlening is eenvoudig. Wilt u meer weten over het vrij te laten bedrag (Vtlb)? Heeft u informatie nodig over alimentatie in de schuldhulpverlening? Of wilt u weten welke jurisprudentie er is over het dwangakkoord? Het intypen van één of twee zoekwoorden is voldoende om een overzicht te krijgen van actuele regelgeving en relevante informatie.

Omdat onze experts de landelijke wet- en regelgeving en jurisprudentie dagelijks bijwerken, bent u gegarandeerd van de actualiteit en kwaliteit van de informatie. En heeft uw gemeente nieuw beleid, bijvoorbeeld op het gebied van jongeren met schulden of het hebben van een eigen woning? Naar wens kunt u dit zelf doorvoeren in de online kennisbank of aan ons uitbesteden.

De juridische helpdesk van Schulinck
Heeft u een vraag over (de uitvoering van) de schuldhulpverlening? Of een complexe casus waar weigering van de schuldhulp, tussentijdse beëindiging, het opleggen van verplichtingen of het omgaan met fraudevorderingen en beschermingsbewind centraal staan? Met een abonnement op Grip op Schuldhulpverlening kunt u direct contact opnemen met onze juridische helpdesk. U krijgt binnen twee werkdagen een passend antwoord op uw specifieke vraag.

Optimaliseer uw dienstverlening met:

 • Module Onderhoud Gemeentelijk Beleid
  Heeft u nieuw gemeentelijk beleid vastgesteld? Dan zorgen wij voor de verwerking van het nieuwe beleid in de Grip op. Dan weet u zeker dat uw medewerkers met dezelfde actuele informatie werken, verzameld op één plek. Het bespaart u tijd en kosten, zodat u ruimte overhoudt voor het helpen van klanten.
 • Module Casus Coach
  Met deze module breidt u Grip op Schuldhulpverlening uit met 1600 casussen. Zo heeft u een directe koppeling tussen theorie en praktijk. Wij merken dat medewerkers dit een goede manier vinden om complexe materie helder te krijgen.
 • Module Werkinstructies

Schulinck biedt een vast format waarin u uw werkinstructies kunt verwerken. Deze worden gekoppeld aan uw eigen beleid en de relevante wet- en regelgeving. De werkinstructies staan dan op een vaste centrale plek, toegankelijk vanuit Grip op Schuldhulpverlening. Zo voorkomt u dat uw medewerkers met verouderde versies werken of iets over het hoofd zien.

 • Module Zicht op
  Grip op Schuldhulpverlening geeft een overzicht van relevante landelijke wetgeving en lokaal beleid. Met de Module Zicht op heeft u een aanvullend managementinstrument in handen. Het stelt uw managers in staat hun taken en doelstellingen te beheersen. Ook zorgt het voor zicht en grip op het (financiële) bedrijfsproces rondom schulphulpverlening, inclusief de bedrijfsdoelstellingen.

Wat is Grip op Schuldhulpverlening?

Grip op Schuldhulpverlening is een online kennisbank voor praktische en juridische informatie over de schuldhulpverlening. Gemeentelijk beleid maakt integraal deel uit van Grip op Schuldhulpverlening. Zo heeft u alle informatie over de schuldhulpverlening direct bij de hand.

Voor wie is Grip op Schuldhulpverlening bestemd?

Grip op Schuldhulpverlening is bestemd voor medewerkers van een gemeente, zoals beleids- en kwaliteitsmedewerkers, casemanagers, juristen bezwaar en beroep en wethouders. Maar ook cliëntenraden, de bezwaarcommissie, UWV, De Sociale Verzekeringsbank, advies- en indicatieorganisaties, detacheringbureaus, advocaten en rechterlijke colleges hebben veel baat bij Grip op Schuldhulpverlening.

Welke onderwerpen zijn opgenomen in Grip op Schuldhulpverlening?

In Grip op Schuldhulpverlening zijn opgenomen: wetgeving schuldhulpverlening waaronde de actuele wettekst van de Wgs en de bijbehorende toelichting uit de parlementaire geschiedenis.  Aanvullende wetteksten zoals de Awb, Faillissementswet en alle nadere regelgeving, volledige en uitgebreide uitleg van de Wgs, gericht op de gemeentelijke praktijk en  algemene bijlagen met (historische) normen, bedragen, rekenmodellen en richtprijzen.

Grip op Schuldhulpverlening bevat ook vele extra’s:

 • Integratie van landelijke regelgeving en lokaal beleid. Alle informatie op één plek: verkleint de foutmarge voor uw medewerkers
 • Jurisprudentie met samenvatting, rechtsregels en volledige uitspraken van de rechterlijke colleges, waarvan een deel met commentaar
 • Relevante verzamelbrieven en circulaires van het ministerie van SZW
 • Beleidswijzer met de mogelijkheden voor gemeentelijk beleid per richtlijn
 • Uitgebreide zoekfunctie die ook het opgenomen gemeentelijk beleid naloopt en trefwoordenlijst
 • Gemeentelijke bijlagen met daarin het gemeentelijke Schuldhulpbeleid
 • Nieuwsberichten rond de Wgs en actuele jurisprudentie en de mogelijkheid eigen nieuwsberichten toe te voegen
 • De mogelijkheid concrete beleidsinvullingen van gemeenten te raadplegen
 • U kunt dagelijks contact opnemen met de inhoudelijke juridische helpdesk van Schulinck

Welke informatie biedt Grip op Schuldhulpverlening in relatie tot de wijzigingen in de Schuldhulpverlening?

Grip op Schuldhulpverlening volgt de veranderingen binnen de schuldhulpverlening op de voet. Dagelijks verwerkt onze juridische afdeling alle nieuwe wettelijke verantwoordelijkheden en belangrijkste rechterlijke uitspraken in Grip op Schuldhulpverlening.

Ik wil graag een onderwerp toevoegen in Grip op Schuldhulpverlening, kan dat?

Heeft u al een abonnement op Grip op Schuldhulpverlening, neem dan contact op met onze inhoudelijke juridische helpdesk, wij helpen u graag verder. Heeft u nog geen abonnement, dan kunt u bellen naar 077 475 8018 of mailen naar administratie@schulinck.nl

Wat zijn de kosten van Grip op Schuldhulpverlening?

Dit is afhankelijk van het aantal gebruikers of inwoners van uw gemeente. Neem hiervoor contact op met accountmanagement:

Ook te bereiken via 077 – 475 8018.

Kan ik een gratis demonstratie krijgen?

Onze accountmanagers komen u graag een vrijblijvende presentatie geven van de inhoud, functionaliteit en bijbehorende dienstverlening van Grip op Schuldhulpverlening. Neem contact met  ons accountmanagement op.

Kan ik Grip op Schuldhulpverlening uitproberen?

Wij vertellen u graag meer over de inhoud, functionaliteiten en de bijbehorende dienstverlening van Grip op Schuldhulpverlening. Indien u tot de doelgroep behoort bestaat de mogelijk om een proefabbonement te nemen op Grip op Schuldhulpverlening.

Moet ik software installeren voor Grip op Schuldhulpverlening?

Nee, Grip op Schuldhulpverlening is een online applicatie. U heeft dus geen aparte software nodig, slechts een computer met internetverbinding en Microsoft Internet Explorer versie 9 of hoger. U krijgt toegang tot Grip op Schuldhulpverlening via een eigen gebruikersnaam en wachtwoord.

Casuïstiek toevoegen aan uw Grip op?

U kunt uw Grip op abonnement uitbreiden met de module Casus Coach. Ongeveer 1600 voorbeelden gekoppeld aan uw Grip op abonnement. Hierdoor heeft u een directe koppeling tussen theorie en praktijk en beschikt u over casussen die aangevuld zijn met het eigen beleid, relevante paragrafen en wetsartikelen. Vraag uw accountmanager naar de mogelijkheden en voordelen.

Werkinstructies toevoegen aan uw Grip op?

U kunt uw Grip op abonnement uitbreiden met de Module Werkinstructies. Schulinck biedt u een vast format waarin u uw werkinstructies kunt verwerken. Deze werkinstructies worden vervolgens gekoppeld aan uw eigen beleid en de relevante wet- en regelgeving. Hierdoor staan ze op een vaste en centrale plek, benaderbaar vanuit Grip op. Uw accountmanager vertelt u graag meer over de voordelen en mogelijkheden.

Onderhoud Gemeentelijk Beleid

U kunt uw Grip op abonnement uitbreiden met de module Onderhoud Gemeentelijk Beleid. Uw gemeentelijk beleid wordt dan in zijn geheel onderhouden door Schulinck. Hierdoor bent u altijd actueel, heeft u alles op één plaats beschikbaar en dit bespaart u tijd en geld. Wilt ook profiteren van de voordelen van ‘Onderhoud Gemeentelijk Beleid’? Uw accountmanager helpt u graag verder.

Module Zicht op toevoegen aan uw Grip op?

Zicht op is een praktische kwalititeitsapplicatie die Checkpoint-IC heeft ontwikkeld. Door de unieke samenwerking tussen Checkpoint IC en Schulinck is deze nieuwe Module Zicht op nu exclusief beschikbaar voor de gebruikers van Grip op. Zicht op is een management tool. Het hoogste management is verantwoordelijk voor het formuleren van de doelstellingen, het managen van de risico’s, de inrichting en uitvoering van de bedrijfsvoering. Met de interne controle wordt op al die fasen ‘meegekeken’ en geadviseerd. U houdt hiermee zicht op en grip op uw financiële bedrijfsvoering.

Omdat zowel de actuele wet- en regelgeving als uw gemeentelijk beleid integraal onderdeel uitmaken van Zicht op en Grip op bestaat er een totaalbeeld van de gezamenlijk te gebruiken content en is hierin geen verschil van inzicht. Elke discipline maakt immers gebruik van hetzelfde bronbestand; ook de kwaliteitsmedewerker en interne controleur.

 • Neem in dat geval contact op met één van onze accountmanagers.

Grip op Schuldhulpverlening zelf ervaren? Neem contact met ons op en vraag een gratis demo aan
Onze accountmanagers vertellen u graag meer over de mogelijkheden en kunnen u een gratis demonstratie geven. Behoort u tot de doelgroep, dan is een proefabonnement mogelijk.

Gratis proberen