In een dag weer helemaal op de hoogte van alle actuele jurisprudentie en andere ontwikkelingen in de Jeugdwet.

Niveau Verdieping
Uitvoering Eendaagse opleiding
Datum(s)
Docent(en) Mark Bruin
Bestemd voor
 • Kwaliteitsmedewerkers
 • Beleidsmedewerkers Jeugd
 • Medewerkers bezwaar en beroep
 • Ervaren Jeugd-consulenten

Opleiding Actualiteitendag Jeugdwet

De opgedane kennis kan na het volgen van de Opleiding Actualiteitendag Jeugdwet direct worden toepast in de dagelijkse praktijk. Bovendien is er veel ruimte om ervaringen uit te wisselen met andere gemeenten.

Tijdens de Actualiteitendag staan we stil bij de te verwachten wijzigingen die samenhangen met de Hervormingsagenda Jeugd. We bespreken wat dit betekent voor gemeenten en welke wetswijzigingen er aan zitten te komen. Verder bespreken we natuurlijk de actuele jurisprudentie die van belang is voor de uitvoering van de Jeugdwet. 

Het is mogelijk om voor deze dag zelf casuïstiek in te brengen.  Deze casuïstiek komt, indien het programma dit toelaat, aan de orde tijdens de dag. De cursisten kunnen deze casuïstiek tot 10 werkdagen voorafgaand aan de cursus mailen naar schulinck.opleidingen@wolterskluwer.com

Heeft u het afgelopen jaar de cursus Specialist Jeugdwet van Schulinck Opleidingen gevolgd dan bent u goed op hoogte van de actualiteiten en dan is deze opleiding minder geschikt.

SKJ erkend opleidingsaanbod

Deze cursus is geaccrediteerd door de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (accreditatienummer SKJ208797) en levert 6 PE punten op.

Meer Sociaal Domein opleidingen

Wilt u meer informatie over een ander onderwerp, gerelateerd aan de Jeugdwet? Wij bieden diverse opleidingen aan. Kijk hiervoor op de website bij al onze opleidingen Jeugdwet.

09:00 uur

Ontvangst met koffie en thee

09:30 uur

Aanvang programma

De volgende thema’s zullen in ieder geval de revue passeren:

 • Alle actuele jurisprudentie, o.a. over het onderzoek, het pgb en eigen kracht/gebruikelijke hulp
 • Afbakening 18-/18+
 • PGB en sociaal netwerk
 • Eigen kracht
 • Wijziging woonplaatsbeginsel
 • Stelselherziening (met o.a. aandacht voor de Hervormingsagenda Jeugd)
 • Afbakening onderwijs en dyslexie

Het is mogelijk om voor deze dag zelf casuïstiek in te brengen. De cursisten kunnen deze casuïstiek tot 10 werkdagen voorafgaand aan de cursus mailen naar schulinck.opleidingen@wolterskluwer.com. Deze casuïstiek komt, indien het programma dit toelaat, aan de orde tijdens de dag.

Zien wij een nieuwe inhoudelijke tendens op onze helpdesk dan vertalen wij die door naar dit trainingsprogramma. 

Om 10.45 uur en 14.45 uur is er een pauze van 15 minuten.
De lunch vindt plaats van 12.30 uur - 13.30 uur.

16:30 uur

Einde programma

Na het volgen van deze cursus:

 • bent u op de hoogte van de actuele jurisprudentie en recente ontwikkelingen in de Jeugdwet
 • beschikt u over de kennis om de meest voorkomende Jeugdwet vraagstukken te kunnen analyseren
 • heeft u inzicht gekregen in de belangrijkste actuele juridische thema’s van de Jeugdwet

mr. Mark Bruin

Mark werkt sinds augustus 2017 als Juridisch vakredacteur voor Schulinck Jeugd en Schulinck Wmo. Ik ben betrokken bij de ontwikkeling van de online kennisbank en geef juridisch advies aan gemeenten bij de uitvoering van hun wettelijke taak in het kader van de Jeugdwet en de Wmo. Verder verzorg ik opleidingen op het gebied van de Jeugdwet.
 
Na mijn studie Nederlands Recht ben ik werkzaam geweest als Beleidsadviseur bij een gemeente. Daardoor heb ik zelf kunnen ervaren voor welke uitdagingen de gemeenten sinds 2015 gesteld worden. Om mijn kennis op overige rechtsgebieden actueel te houden ben ik, naast mijn betaalde baan, lid van een bezwaarschriftencommissie.
 
In mijn vrije tijd ga ik graag zelf voetballen of naar voetbal kijken. Als rasechte Eindhovenaar gaat mijn belangstelling dan vooral uit naar PSV. Daarnaast wil ik met mooi weer nog wel eens op de racefiets stappen.

Het inschrijfgeld bedraagt per deelnemer € 650,- (exclusief btw).
Dit bedrag is inclusief documentatiemateriaal en catering.

Eventuele parkeerkosten zijn niet inbegrepen bij het inschrijfgeld.
Ongeveer twee weken voor aanvang van de cursus ontvangt u van ons een deelnamebevestiging, de routebeschrijving en separaat een factuur.

Mocht u onverhoopt toch verhinderd zijn voor een cursusdag, dan kunt u deze dag altijd inhalen. Het inhalen van een lesdag kost € 110,- (exclusief btw) per dag.