Na het volgen van deze eendaagse opleiding bent u weer volledig up to date en klaar voor de volgende stap naar het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en zijn de (reken-)regels voor het vergunningsvrij bouwen weer opgefrist.

Niveau Basis
Uitvoering Eendaagse opleiding
Datum(s)
Docent(en) Peter de Haan
Bestemd voor
  • Vergunningverleners
  • Toezichthouders
  • Casemanagers
  • Bouwplantoetsers
  • Projectleiders

Opleiding Van Bouwbesluit naar Besluit bouwwerken leefomgeving

Met de komst van de Omgevingswet wordt ook het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) toegepast. Op de weg daar naartoe ondervindt het huidige Bouwbesluit de nodige wijzigingen. Het Bouwbesluit is verplicht op elk bouwwerk, dus ook op vergunningsvrije bouwwerken.

In het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) staan regels over veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en bruikbaarheid van bouwwerken. Daarnaast heeft het Bbl regels over de staat en het gebruik van een bouwwerk. En over het uitvoeren van bouw- en sloopwerkzaamheden.

Het Bbl bevat enkele wijzigingen van systematiek ten opzichte van het Bouwbesluit. Het Bbl stelt algemene rijksregels vast, maar geeft gemeenten ruimte om lokaal hiervan op onderdelen af te wijken. Gemeenten kunnen dit doen door maatwerkregels op te nemen in het Omgevingsplan. Deze regels kunnen zowel strenger als soepeler zijn, en kunnen gelden voor bepaalde locaties. Wat mag is wel afgebakend.

Inhoud van de opleiding

Tijdens deze opleiding krijgt u inzicht in de opbouw van het Bouwbesluit en de laatste wijzigingen daarvan. Daarnaast wordt de aanhaking met het aankomende Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) geschetst. We gaan tijdens de opleiding in op vergunningvrij bouwen en in welke mate dit zal worden opgerekt. Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan het vernieuwen, veranderen en vergroten van een bouwwerk en aan welke voorschriften deze typen van bouwen dienen te voldoen. 

Eisen kwaliteitsborging

Kennis van het Bouwbesluit en Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is noodzakelijk om te kunnen voldoen aan de toekomstige eisen kwaliteitsborging.

Meer Omgevingswet opleidingen

Wilt u meer informatie over een ander onderwerp, gerelateerd aan de Omgevingswet of de Wkb? Wij bieden diverse opleidingen aan. Kijk hiervoor bij al onze opleidingen Omgevingsrecht.

09:00 uur Ontvangst met koffie en thee
09:30 uur Aanvang programma

Tijdens deze cursusdag worden de volgende onderdelen behandeld:
  • Wijzigingen Bouwbesluit
  • Update vergunningsvrij bouwen
  • Inzicht Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
 Ochtend
  • Welkom, kennismaking en verwachtingen
  • Theoretisch kader Bouwbesluit en wijzigingen 2019
  • Aan de slag met de wijzigingen Bouwbesluit en beeld Bbl.
Middag
  • Theoretisch kader update vergunningsvrij bouwen
  • Aan de slag, berekenen, oorspronkelijk hoofdgebouw, achtererfgebied, etc.
  • Afsluiting vraag en antwoordspel.
De opleiding is gericht op een directe vertaling van de theorie op de praktijk. Inbreng van eigenvoorbeelden zijn welkom. Dit onder begeleiding van een docent die deskundig is op het gebied van bouwregelgeving. 

Het is mogelijk om voor deze dag zelf casuïstiek in te brengen. De cursisten kunnen deze casuïstiek tot 10 werkdagen voorafgaand aan de cursus mailen naar schulinck.opleidingen@wolterskluwer.com. Deze casuïstiek komt, indien het programma toelaat, aan de orde tijdens de dag.

Om 10.45 uur en 14.45 uur is er een pauze van 15 minuten. De lunch vindt plaats van 12.30 uur - 13.30 uur.
16:30 uur Einde programma

Deze interactieve opleiding:

  • geeft u inzicht in de opbouw van het Bouwbesluit, in het bijzonder de laatste wijzigen 2019
  • schetst hoe de aanhaking met het komende de Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) zal plaatsvinden
  • zorgt ervoor dat uw kennis van het vergunningsvrij bouwen wordt opgefrist
  • geeft een beeld in welke mate vergunningsvrij bouwen zal worden opgerekt
  • besteedt aandacht aan de onderdelen geheel of gedeeltelijk vernieuwen, veranderen of het vergroten van een bouwwerk en aan welke voorschriften deze typen van bouwen dienen te voldoen
Peter de Haan

Peter de Haan

Mr. dr. ing. Peter de Haan is advocaat-partner bij PDH Advocatuur. Hij is de specialist voor vergunningverlening en handhaving bij bouwactiviteiten. Peter is op beide onderwerpen gepromoveerd, geeft veelvuldig cursussen en heeft meer dan 100 wetenschappelijke publicaties hierover geschreven. Bovendien heeft hij jarenlang gewerkt als jurist bij de bouwunit van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, die als hoogste bestuursrechter beslist over de vergunning- en handhavingszaken. Zo ook over vergunningvrij bouwen. Daarnaast heeft hij vanuit het Rijk bij het Informatiepunt Omgevingswet de nieuwe bouwregelgeving uitgelegd. Ook heeft Peter als ingenieur inzicht in de technische aspecten van de bouw.

Het inschrijfgeld bedraagt per deelnemer € 650,- (exclusief btw). Dit bedrag is inclusief documentatiemateriaal en catering. Eventuele parkeerkosten zijn niet inbegrepen bij het inschrijfgeld.

Ongeveer twee weken voor aanvang van de cursus ontvangt u van ons een deelnamebevestiging, de routebeschrijving en separaat een factuur.

Mocht u onverhoopt toch verhinderd zijn voor een cursusdag, dan kunt u deze dag altijd inhalen. Het inhalen van een dag kost € 110,- (exclusief btw) per dag.

Optioneel is het mogelijk om een verdiepingsdag aan de opleiding toe te voegen. Tijdens dit extra dagdeel gaat u aan de slag met de wijzigingen Bouwbesluit 2019 en vergunningsvrij bouwen voor professionele aanvragers. Daarnaast wordt er gekeken naar de behandeling van resultaten. Heeft u interesse in deze verdieping? Neem dan contact met ons op.