Opleiding Milieubelastende activiteiten (MBA’s)

Milieubelastende activiteiten (MBA)

Utrecht

650,– per deelnemer excl. BTW

Met deze cursus komt u in één dag alles te weten over milieubelastende activiteiten (MBA’s): wat is een MBA, hoe werkt de systematiek en welke soorten MBA’s zijn? Welke regels gelden er precies voor welke soorten MBA’s? Een praktische toelichting voor een ieder die te maken heeft met MBA’s.


Overzicht

Datum(s)
Docent(en) Valérie van ’t Lam
Niveau Basis
Uitvoering Eendaagse opleiding
Bestemd voor

Ambtenaren (vergunningverlening of handhaving)
Omgevingsrecht juristen
Omgevingsrecht advocaten

Opleiding Milieubelastende activiteiten

Onder de Omgevingswet is het begrip ‘milieubelastende activiteit’ (MBA) een centraal begrip met een breed bereik. Met deze cursus krijgt u handvatten om in de praktijk aan de slag te kunnen met MBA’s.

Zo leert u:

  • wat MBA’s zijn
  • waar ze worden gereguleerd en hoe
  • wat de mogelijkheden zijn om af te wijken van rijksregels en decentrale regels

Inhoud

In deze opleiding Milieubelastende activiteiten krijgt u compact en systematisch mee hoe u vaststelt wat een MBA in een concreet geval is, welke regels gelden en hoe u vaststelt welk regime geldt voor een verandering ten aanzien van een MBA. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan overgangsrechtelijke kwesties, zoals de vraag welke voorschriften nog gelden o.g.v. de eerder verleende vergunningen, eerder verleend maatwerk en de bruidsschat. Aan de hand van de systematiek onder de Omgevingswet leert u uw weg te vinden in de verschillende lagen van de regelgeving.

Programma

09:00 uur

Ontvangst met koffie en thee

09:30 uur

Aanvang programma 

Tijdens deze opleidingsdag worden de onderstaande onderwerpen behandeld:

  • Van inrichting naar MBA's: wat zijn MBA's? 
  • Waar worden activiteiten onder de Ow geregeld? 
  • Hoe weet ik of een MBA vergunningplichtig is?
  • Hoe werkt de systematiek van het Bal? 
  • Kunnen meerdere activiteiten d.m.v. één vergunning worden gereguleerd?
  • Kunnen milieueffecten van een bedrijf op een bepaalde locatie deels door het Bal en deels door het omgevingsplan worden gereguleerd? 
  • Wat zijn de mogelijkheden om af te wijken van rijksregels of decentrale regels die gelden voor MBA's?
  • Wat is de rol van algemene en specifieke zorgplichten voor MBA's?

 

Het is mogelijk om voor deze dag zelf casuïstiek in te brengen. De cursisten kunnen deze casuïstiek tot 10 werkdagen voorafgaand aan de cursus mailen naar schulinck.opleidingen@wolterskluwer.com. Deze casuïstiek komt, indien het programma dit toelaat, aan de orde tijdens de dag.

Om 10.45 uur en 14.45 uur is er een pauze van 15 minuten. De lunch vindt plaats van 12.30 uur - 13.30 uur.

16:30 uur

Einde dag

Leerdoelen

Na afloop van de training weet u:

  • wat een (in hoofdstuk 3 aangewezen) MBA is en heeft u handvatten om met praktische vragen in dit verband om te gaan
  • waar MBA’s worden gereguleerd en op welke manier, via vergunningvoorschriften, rijksregels, lokale regels en/of de specifieke zorgplicht
  • hoe u omgaat met overgangsrechtelijke kwesties t.a.v. een MBA, zoals de vraag welke voorschriften van een eerder verleende vergunning, of maatwerk nog gelden
  • wat de mogelijkheden tot afwijken van de vergunning, rijksregels en decentrale regels

Docent(en)

Valérie van ’t Lam

Valérie van ’t Lam is advocaat/partner bij Stibbe en is gespecialiseerd in het omgevings- en milieurecht. Zij adviseert een breed scala van bedrijven, ontwikkelaars en overheidsinstanties (gemeenten, provincies en waterschappen). Zij staat zowel private rechtspersonen als overheden bij door middel van het geven van advies (waaronder het voorafgaand aan de afgifte van vergunningen het contact onderhouden met de betrokken overheden en deskundigen) en het procederen bij de bestuurs- en civiele rechter. Voorts begeleidt zij alle betrokkenen bij de vergunningverlening, aanpassing van de vergunning(voorschriften) en de vaststelling van de omgevingsplannen. Valérie is gepromoveerd op het begrip inrichting in het milieurecht aan de Universiteit van Utrecht en heeft veelvuldig over de MBA gepubliceerd, gedoceerd en geadviseerd. Zij is redacteur van diverse Nederlandse milieurechttijdschriften. Valérie is geassocieerd medewerker bij Universiteit van Utrecht.

Kosten

Het inschrijfgeld bedraagt per deelnemer € 650,- (exclusief btw). Dit bedrag is inclusief documentatiemateriaal en catering. Eventuele parkeerkosten zijn niet inbegrepen bij het inschrijfgeld.

Ongeveer twee weken voor aanvang van de cursus ontvangt u van ons een deelnamebevestiging, de routebeschrijving en separaat een factuur.

Mocht u onverhoopt toch verhinderd zijn voor een cursusdag, dan kunt u deze dag altijd inhalen. Het inhalen van een dag kost € 110,- (exclusief btw) per dag.

Meer Omgevingswet opleidingen

Wilt u meer informatie over een ander onderwerp, gerelateerd aan de Omgevingswet? Wij bieden diverse opleidingen aan. Kijk hiervoor op de website bij al onze opleidingen Omgevingsrecht.