Hoe ben je bij Wolters Kluwer terecht gekomen?

Na mijn studie HBO-rechten aan de Juridische Hogeschool Den Bosch haalde ik mijn meestertitel aan de Universiteit van Tilburg. Daarna was het tijd om aan het werkende leven te beginnen. Mijn eerste baan was bij het UWV op de afdeling Bezwaar & Beroep. Na twee jaar bezwaren afhandelen was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Dat werd Kwaliteitsadviseur bij een werkorganisatie van drie gemeenten. Mijn focus lag daar op de Participatiewet, maar ik hield me ook bezig met Jeugd en Wmo. Via een Schulinck-medewerker die ik privé ken, ben ik benaderd toen er een vacature open kwam te staan. Door de gemeenten was ik als gebruiker al bekend met de online Schulinck kennisbanken.

Wat doe je precies?

Ik ben vakredacteur Participatiewet. In die rol hou ik mij bezig met het bijhouden van de kennisbank, het volgen van de rechtspraak en het nieuws, het beantwoorden van vragen van gemeenten, het geven van webinars en het op aanvraag ondersteunen van gemeenten bij bijvoorbeeld rechtszaken. In de toekomst wil ik ook graag opleidingen geven.

Waarom heb jij gekozen voor juist de Participatiewet?

Bij de gemeenten waar ik werkte kwam ik zonder voorkeur voor een bepaald domein binnen. Al snel bleek dat ik de meeste affiniteit heb met de Participatiewet. De doelgroep spreekt me erg aan. Ook de wetgeving vind ik interessant. Het is een strikte wet, maar van gemeenten wordt steeds meer gevraagd om binnen de huidige wetgeving maatwerk te leveren. Ik vind het leuk om met gemeenten mee te denken waar ruimte zit voor maatwerk. Mijn praktijkervaring helpt hier ook bij.

Wat kun jij betekenen voor je gemeenteklanten?

De laatste tijd is er veel op gemeenten afgekomen en je merkt dat ze worden overspoeld met nieuwe regelingen en taken. Hierbij kun je onder andere denken aan de coronaregelingen, de energietoeslag en de regeling voor Oekraïners. Ook hebben ze te maken met veel nieuwe ontwikkelingen in de rechtspraak. Ik vind het fijn om gemeenten in deze drukke tijden goed te informeren en handreikingen te geven hoe ze de wet- en regelgeving (praktisch) kunnen toepassen. Ik krijg er ook veel energie van als een gemeente verder kan met mijn advies.

Wat zou je tegen gemeenten willen zeggen?

Mijn tip is: blijf bij casussen kijken waar ruimte ligt voor maatwerk. De Participatiewet bevat veel kan-bepalingen en ruimte voor individualisatie. Hierdoor is maatwerk vaak mogelijk. Maar heb je nog een vraag: de juridische helpdesk staat elke werkdag voor je klaar. We denken graag mee!

Wat maakt het werken bij Wolters Kluwer zo leuk?

Je kunt hier vakinhoudelijk echt de diepte opzoeken. Verder is het team heel hecht en de werksfeer fijn. We sparren graag samen over de inhoud, waarbij dan verschillende invalshoeken aan bod komen. En waar nodig springt iedereen bij. We doen het echt samen! Daarnaast krijg je ruimte om veel verschillende taken op te pakken. Geen dag is hetzelfde en dat maakt het werk afwisselend en leuk.

Wat doe je in je vrije tijd?

Ik heb een gezin waarmee ik veel tijd doorbreng en verder staan ook overige familie en vrienden hoog op mijn lijstje. Gezelschapsspellen en lekker eten horen vaak bij een gezellig samenzijn. Mijn man en ik zijn dol op Japan en willen daar graag weer een keer naartoe. De cultuur, het eten, de omgeving… heerlijk. Mijn man heeft zelfs Japans geleerd!