Alle ins en outs met concrete handvaten voor toepassing in de praktijk

Niveau Verdieping
Uitvoering Eendaagse opleiding
Datum(s)
Docent(en) Maartje Smeets
Bestemd voor
 • Juridische kwaliteitsmedewerkers
 • Medewerkers bezwaar en beroep
 • Ervaren bijstandsconsulenten, meer dan 2 jaar werkervaring en basiskennis van het bestuursrecht wordt veronderstelt

Opleiding Toepassing van het evenredigheidsbeginsel binnen de Participatiewet

In beroepszaken krijgt de burger de laatste tijd vaker gelijk van de rechter, omdat de gemeente het evenredigheidsbeginsel niet of niet goed heeft toegepast.
Het schrijven van een goede motivatie voor het toekennen of afwijzen van een aanvraag (bijzondere) bijstand blijkt in de praktijk soms lastig. 

In deze opleiding leggen wij uit:

 • Hoe u het evenredigheidsbeginsel goed toepast
 • Hoe u het motiveert in een besluit
 • Geschiktheid, noodzakelijkheid en evenwichtigheid spelen een rol bij de evenredigheidstoets.

Let op: toetsing daaraan zal niet in alle gevallen op dezelfde wijze (kunnen) plaatsvinden.

De 3 stappen zijn:

 1. Helpt het besluit bij de oplossing van het probleem dat het bestuur wil aanpakken?
 2. Is er een lichter middel met een soortgelijk effect mogelijk?
 3. Staan de gevolgen van het besluit in verhouding tot het doel dat met het besluit/de sanctie wordt beoogd.

Pas als deze vragen juist beoordeeld zijn, wordt het evenredigheidsbeginsel goed toegepast. Hoe u dat doet, leert u tijdens deze opleiding.

 

Niveau

Wij gaan ervanuit dat u tenminste een jaar werkzaam bent in de Participatiewet en deze wetgeving goed kent. Ook gaan wij ervanuit dat u al ervaring heeft met het maken van besluiten of bezwaar/beroeps- procedures over algemene of bijzondere bijstand.

Deze opleiding heeft raakvlakken met de opleiding ‘Het nemen van een juridisch juist besluit’. Wij raden u aan tenminste 3 maanden tussen het volgen van deze 2 opleidingen te laten zitten.

 

Meer Sociaal Domein opleidingen

Wilt u meer informatie over een ander onderwerp, gerelateerd aan de Participatiewet? Wij bieden diverse opleidingen aan. Kijk hiervoor op de website bij al onze opleidingen over de Participatiewet.

 

09:00 uur

Ontvangst met koffie en thee

 

09:30 uur

Aanvang programma

 

Geschiktheid, noodzakelijkheid en evenwichtigheid spelen een rol bij de evenredigheidstoets. Let op: toetsing daaraan zal niet in alle gevallen op dezelfde wijze (kunnen) plaatsvinden.

 

De 3 stappen zijn:

 1. Helpt het besluit bij de oplossing van het probleem dat het bestuur wil aanpakken?
 2. Is er een lichter middel met een soortgelijk effect mogelijk?
 3. Staan de gevolgen van het besluit in verhouding tot het doel dat met het besluit/de sanctie wordt beoogd.

Pas als deze vragen juist beoordeeld zijn, is het evenredigheidsbeginsel goed toegepast. Hoe u dat doet, leert u tijdens deze opleiding. 

 • Algemene beginselen van behoorlijk bestuur
 • Evenredigheidsbeginsel
 • Beoordelingskader oud
 • Beoordelingskader nieuw
 • Stappenplan
 • Hoe toets je beleid
 • Hoe toets je buitenwettelijk begunstigend beleid
 • Praktijkvoorbeelden 
 • Jurisprudentie

 

Vanzelfsprekend is dit een interactieve lesdag. Wij maken veel gebruik van casuïstiek en quizen. Neem vooral zelf een casus mee naar de dag, dan kunnen wij die bespreken.

 

De cursisten kunnen deze casuïstiek tot 10 werkdagen voorafgaand aan de cursus mailen naar schulinck.opleidingen@wolterskluwer.com. Deze casuïstiek komt aan de orde tijdens de dag.

 

Om 10.45 uur en 14.45 uur is er een pauze van 15 minuten. De lunch vindt plaats van 12.30 uur - 13.30 uur

 

16:30 uur

Einde programma

 

Aan het einde van de lesdag heeft u geleerd:

 • Wat het is evenredigheidsbeginsel
 • Hoe en wanneer je het moet toepassen
 • Hoe het beleid wordt getoetst 
 • Hoe de rechter oordeelt in verschillende situaties

 

mr. Maartje Smeets

Mijn naam is Maartje Smeets. Als juridisch vakredacteur ben ik samen met mijn collega’s binnen Schulinck verantwoordelijk voor de kwaliteit en actualiteit van Schulinck Participatiewet.

Daartoe verzamel en verwerk ik relevante wetgeving, rechtspraak en nieuws. Het blijft een mooie uitdaging om wet- en regelgeving en belangrijke uitspraken in onze online kennisbank Schulinck Participatiewet toegankelijk te maken voor onze klanten.

Verder adviseer ik onze klanten via onze juridische helpdesk en verzorg ik opleidingen. Jarenlang ben ik als advocaat werkzaam geweest in het sociale zekerheidsrecht. Het bieden van kwalitatief goede dienstverlening is voor mij erg belangrijk. Van belang bij het geven van een goed advies is het toetsen van de rechtmatigheid van besluiten en beleid op grond van de Participatiewet, maar ook dat onze klanten een praktische oplossing wordt geboden. Graag behartig ik de belangen van onze klanten, ook in bezwaar- en beroepszaken. Daarnaast schrijf ik annotaties en opiniestukken over actuele onderwerpen.

Mijn vrije tijd breng ik graag door met familie en vrienden. Ik hou van sporten, koken, lekker eten en geniet graag van de natuur, mooie muziek, lezen en vakanties.

Het inschrijfgeld bedraagt per deelnemer € 650,- (exclusief btw). Dit bedrag is inclusief documentatiemateriaal en catering. Eventuele parkeerkosten zijn niet inbegrepen bij het inschrijfgeld.

 

Ongeveer twee weken voor aanvang van de cursus ontvangt u van ons een deelnamebevestiging, de routebeschrijving en separaat een factuur.

 

Mocht u onverhoopt toch verhinderd zijn voor een cursusdag, dan kunt u deze dag altijd inhalen. Het inhalen van een lesdag kost € 110,- (exclusief btw) per dag.