Deze training is voor professionals die zich willen onderscheiden door als specialist de ins en outs van de Participatiewet te (her)kennen en toe te kunnen passen. Je leert alle kneepjes van het vak, de uitzonderingen te (her)kennen, hiermee om te gaan en maatwerk te bieden voor de klant.

Niveau Specialisatie
Uitvoering Meerdaagse opleiding
Datum(s)
Docent(en) Manon Gelissen
Bestemd voor
 • Ervaren consulenten Participatiewet
 • Kwaliteitsmedewerkers 
 • Medewerkers interne controle
 • Medewerkers bezwaar en beroep

Opleiding Specialist Participatiewet

Tijdens de tweedaagse opleiding Specialist Participatiewet word je meegenomen in de verdieping van de Participatiewet. Je leert over verschillende onderwerpen de uitzonderingen te (her)kennen en hiermee om te gaan. Complexe casuïstiek afgewisseld met interactieve theoretische diepgang over diverse thema’s zoals: herziening, terugvordering, boete, voorliggende voorzieningen en bijzondere doelgroepen maken deze training interessant en leerzaam. Na het volgen van de training kun je je als professional onderscheiden.

Het is een interactieve training met voldoende ruimte voor eigen inbreng en de training wordt praktijkgericht gegeven. 

Het is mogelijk om voor deze dag zelf casuïstiek in te brengen. De cursisten kunnen deze casuïstiek tot 10 werkdagen voorafgaand aan de cursus mailen naar schulinck.opleidingen@wolterskluwer.com. Deze casuïstiek komt, indien het programma dit toelaat, aan de orde tijdens de dag.

Meer Sociaal Domein opleidingen

Wilt u meer informatie over een ander onderwerp, gerelateerd aan de Participatiewet? Wij bieden diverse opleidingen aan. Kijk op hiervoor bij al onze opleidingen Participatiewet.

 

09:00 uur

Ontvangst met koffie en thee

09:30 uur

Aanvang programma 

Dag 1:

 • De basis verdiept: uitvoering Participatiewet (algemene en bijzondere bijstand)  
 • Proces van aanvraag, besluit en rechtsbescherming
 • Het doen van grondig onderzoek 
 • Wat ‘voorliggende voorzieningen’ zijn in de Participatiewet 
 • Mogelijkheden voor bijzondere doelgroepen 

Dag 2:

 • Wat zijn middelen voor de Participatiewet 
 • Beoordelen en toepassen van de boete 
 • Hoe herziening, intrekking en terugvordering werkt binnen de Participatiewet
 • Hoe om te gaan met de verschillen tussen de Participatiewet en de IOAW 
 • Bedacht zijn op algemene beginselen behoorlijk bestuur 

Tijdens deze trainingsdagen maken wij veelvuldig gebruik van casuïstiek, waarbij wij de behandelde onderwerpen terug laten komen in de casussen. Ook wordt er gebruik gemaakt van andere interactieve leervormen.

 

Het is mogelijk om voor deze dag zelf casuïstiek in te brengen. De cursisten kunnen deze casuïstiek tot 10 werkdagen voorafgaand aan de cursus mailen naar schulinck.opleidingen@wolterskluwer.com. Deze casuïstiek komt, indien het programma dit toelaat, aan de orde tijdens de dag.

 

Om 10.45 uur en 14.45 uur is er een pauze van 15 minuten.
De lunch vindt plaats van 12.30 uur - 13.30 uur.

16:30 uur

Einde programma

Na afloop van de opleiding:

 • Bent u in staat om op specialistisch niveau te werken met de Participatiewet 
 • Bent u in staat om grondig onderzoek te verrichten binnen diverse belangrijke deelgebieden van de Participatiewet
 • Ziet u de verbanden tussen de behandelde onderwerpen
 • Kent u de relevante jurisprudentie en bent op de hoogte van de laatste ontwikkelingen 
Manon Gelissen

Manon Gelissen

Vanaf 2002 werk ik binnen het vakgebied Participatiewet, met een specialisatie binnen inkomen. Ik werk vanaf 2015 voor mezelf als kwaliteitsmedewerker en krijg hierdoor een kijkje in de keuken binnen diverse gemeentes. Daarnaast geef ik op maat gemaakte trainingen voor onder andere Schulinck. 

Ik kan kennis en kunde op prettige manier overbrengen en ben daarbij duidelijk en direct, meedenkend en creatief in het vinden van uitvoerbare oplossingen. Ik luister vooral naar de wensen van de deelnemers en sluit met mijn trainingen zoveel mogelijk aan bij vragen en knelpunten vanuit de uitvoering. Ik ga graag naar de camping, hou van wandelen in de natuur, fietsen (elektrisch) met lekker weer en geniet van het leven met een wijntje of speciaal biertje en lekker eten. 

 

Het inschrijfgeld bedraagt per deelnemer € 1.080,- (exclusief btw).
Dit bedrag is inclusief documentatiemateriaal en catering.

Eventuele parkeerkosten zijn niet inbegrepen bij het inschrijfgeld.

Twee weken voor aanvang van de cursus ontvangt u van ons een deelnamebevestiging, de routebeschrijving en separaat een factuur.
Mocht u onverhoopt toch verhinderd zijn voor een cursusdag, dan kunt u deze dag altijd inhalen. Het inhalen van een lesdag kost € 110,- (exclusief btw) per dag.