Tijdens deze opleiding wordt de Wgs behandeld en de juridische kaders waarbinnen de gemeentelijke schuldhulp wordt uitgevoerd. 

 

Niveau Basis
Uitvoering Eendaagse opleiding
Datum(s)
Docent(en) Jenny Vlemmings
Bestemd voor
  • Kwaliteitsmedewerkers
  • Beleidsmedewerkers
  • Beginnende consulenten
  • Medewerkers die nu generalistisch geschoold zijn maar graag meer willen weten van de uitvoering van de Wgs in de praktijk

Opleiding Schuldhulp: kennismaking met theorie en praktijk

Gemeentelijke schuldhulpverlening (shv): waar liggen de juridische kaders en hoe ziet de uitvoering van deze taak eruit in de praktijk.

Deze opleiding is zeer geschikt voor professionals die meer willen weten van Schuldhulpverlening.

Inhoud

Kern van deze opleiding schuldhulp: kennismaking met theorie en praktijk is dat u een goed beeld krijgt van de schuldhulp taak die de gemeente uitvoert en uw rol daarin. U krijgt inzicht in het bredere schuldhulpwerkveld en de specifieke taken en processen die voor de uitvoering van belang zijn. We bespreken dit aan de hand van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening en andere relevante wet- en regelgeving.

Uiteraard worden praktijkvoorbeelden gebruikt om eea uit te leggen. Ook bespreken we wat wordt vastgelegd in beleid en hoe dit in de praktijk gebruikt wordt. Daarnaast krijgt u inzicht in de belangrijkste recente en mogelijke toekomstige ontwikkelingen.

Voor meer details over het programma, zie het tabblad ‘programma’.

Niveau

Wij gaan er vanuit dat je zijdelings bent betrokken bij Schuldhulpverlening of dat je minder dan 6 maanden ervaring hebt in de Schuldhulpverlening.

Meer Sociaal Domein opleidingen

Wilt u meer informatie over een ander onderwerp, gerelateerd aan schuldhulpverlening? Wij bieden diverse opleidingen aan. Kijk hiervoor op de website bij al onze opleidingen over Schuldhulpverlening.

09:00 uur

Ontvangst met koffie en thee

09:30 uur

Aanvang programma

Ochtend:

  • Schuldhulptaak gemeente
  • Wet gemeentelijke schuldhulpverlening en andere relevante wet- en regelgeving
  • Juridische kaders en verantwoordelijkheden
  • Taken en uitgangspunten uitvoeringspraktijk
  • Beleid in de praktijk

Middag:

  • Van vroegsignalering tot aanvraag
  • Van aanvraag tot toelatingsbeschikking incl. het Plan van Aanpak
  • Van toelating tot nazorg & einde schuldhulp
  • Mogelijkheden gegevensuitwisseling
  • Relatie en afbakening met andere wetten en regels
  • Actualiteiten

Wij maken tijdens deze training ook veel gebruik van voorbeeld casussen uit de praktijk en verschillende interactieve werkvormen.

Het is mogelijk om voor deze dag zelf casuïstiek in te brengen. De cursisten kunnen deze casuïstiek tot 10 werkdagen voorafgaand aan de cursus mailen naar schulinck.opleidingen@wolterskluwer.com. Deze casuïstiek komt, indien het programma dit toelaat, aan de orde tijdens de dag.

 

Om 10.45 uur en 14.45 uur is er een pauze van 15 minuten.

De lunch vindt plaats van 12.30 uur - 13.30 uur.

16:30 uur

Einde programma

Na het volgen van de opleiding heeft u het volgende geleerd:

Taken en uitgangspunten voor de uitvoeringspraktijk

Schuldhulptaken, juridische kaders en verantwoordelijkheden gemeente 

Mogelijkheden gegevensuitwisseling 

Processen van vroegsignalering & toelating tot nazorg

Relatie en afbakening met andere wetten en regels

Actualiteiten

Jenny Vlemmings

Ik ben Jenny Vlemmings en werk als jurist en vakredacteur bij Schulinck op het gebied van Schuldhulpverlening. Daarvoor schrijf ik voor onze kennisbank Schulinck Schuldhulpverlening en help ik gemeenten bij allerlei soorten vragen en casussen over schuldhulpverlening.

Daarnaast ben ik betrokken bij Schulinck In-Take Schuldhulp. In mijn rol ondersteun ik gemeenten die met deze intaketool werken om het intakeproces zo goed mogelijk in te richten. Het leuke hiervan is dat het altijd maatwerk is: samen richten we het in op de manier die het beste past binnen de mogelijkheden en wensen van de gemeente.

Mijn ruime praktijkervaring als schuldhulpverlener bij een gemeente en als Wsnp-bewindvoerder helpt mij om de onderwerpen praktisch te behandelen. Uiteraard is het belangrijk dat de informatie juridisch correct is, maar dat alleen is niet voldoende. Door binnen de vaststaande juridische context tot een praktische werkwijze te komen, creëer ik de meerwaarde en kijk ik naar de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. Dat is niet alleen in het belang van de schuldhulpverleners, maar zeker ook in het belang van hun cliënten.

Naast mijn werk vind ik het leuk om uitgebreid te bakken en koken. Alles moet natuurlijk uitgebreid geproefd worden, dus gelukkig geniet ik daarnaast ook van wandelen en sporten. Daarnaast speel ik piano en lees ik graag.

Lees hier mijn interview

Het inschrijfgeld bedraagt per deelnemer € 650,- (exclusief btw).

Dit bedrag is inclusief documentatiemateriaal en catering.

 

Eventuele parkeerkosten zijn niet inbegrepen bij het inschrijfgeld.

Ongeveer twee weken voor aanvang van de cursus ontvangt u van ons een deelnamebevestiging, de routebeschrijving en separaat een factuur.

 

Mocht u onverhoopt toch verhinderd zijn voor een cursusdag, dan kunt u deze dag altijd inhalen. Het inhalen van een lesdag kost € 110,- (exclusief btw) per dag.