Agrarisch omgevingsrecht voor gemeenten

Agrarisch omgevingsrecht voor gemeenten

Utrecht

682,50 per deelnemer excl. BTW

In deze eendaagse cursus worden de aspecten van het agrarisch omgevingsrecht besproken die essentieel zijn voor gemeenteambtenaren. We zullen hierbij aandacht besteden aan de onderwerpen stikstof, spuitzonering en geur. Daarbij wordt ook de relatie tot het Omgevingsplan behandeld.


Overzicht

Datum(s)
Docent(en) Sammy Keywani
Niveau Verdieping
Uitvoering Eendaagse opleiding
Bestemd voor

gemeenteambtenaren en juristen die zich richten op ontwikkelingen in het buitengebied

Agrarisch omgevingsrecht voor gemeenten

Voor gemeenteambtenaren is kennis van het agrarisch omgevingsrecht van essentiële waarde. Deze kennis is niet alleen belangrijk om agrarische activiteiten te reguleren, maar ook veel andere activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan een woningbouwproject nabij een veehouderij. Hoe ga je om met de bedrijfsbelangen van de agrariër en wanneer is voor geur sprake van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat ter plaatse van de woningen?

Daar komt bij dat de ontwikkeling in het agrarisch omgevingsrecht zich snel opvolgen. Denk bijvoorbeeld aan de uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 18 december 2024 waardoor intern salderen weer vergunningplichtig is. Voor de gemeentepraktijk is het belangrijk om te weten wat de gevolgen van deze uitspraken zijn voor vergunningverlening en de vaststelling van een omgevingsplan. Deze en andere onderwerpen worden tijdens de cursus behandeld.

Verder is relevant dat onder de Omgevingswet een aantal regels van het rijk naar gemeenten zijn overgeheveld. Daarvoor zijn op rijksniveau instructieregels opgesteld waarmee gemeenten rekening moeten houden. Tijdens de cursus worden deze instructieregels besproken. 

In het verlengde daarvan wordt tijdens de cursus aandacht besteed aan de aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij de vaststelling van het nieuwe deel van het omgevingsplan met betrekking tot agrarisch gerelateerde onderwerpen. Denk daarbij aan het vastleggen van geurnormen in het omgevingsplan. 

Na het volgen van de cursus ben je niet alleen op de hoogte van het juridisch kader, maar ook van alle actualiteiten over stikstof, geur en spuitzonering. De cursus is interactief en bevat praktijkvoorbeelden en casussen die relevant zijn voor gemeentes. Na het afronden van de cursus kun je sneller de juridische kern van de vraagstukken begrijpen en direct aan oplossingen werken.

Programma

09:30 uur

Aanvang programma

Tijdens de cursus worden de onderstaande onderwerpen behandeld. Bij deze onderwerpen komen zowel de omgevingsvergunning als het omgevingsplan aan bod.

Stikstof

  • Inleiding 
  • Natura 2000-projecttoets (omgevingsvergunnig)
  • Natura 2000-plantoets (omgevingsplan)
  • Actualiteiten 

Geur 

  • Inleiding
  • Systematiek onder de Omgevingswet (omgevingsvergunning en omgevingsplan)
  • Belangrijke wijzigingen (bijvoorbeeld de wijziging van het begrip ‘geurgevoelig object’ naar ‘geurgevoelig gebouw’ en de bespreking van de bescherming van geprojecteerde woningen)
  • Geur in het milieuspoor 
  • Recente rechtspraak en conceptwetwijzigingen (denk aan het voornemen om de 50/50-regeling te schrappen en uitspraak van de rechtbank Den Haag en het Hof over onrechtmatig geurhinder)

Spuitzonering

  • Inleiding 
  • De rechtspraak van spuitzonering op hoofdlijnen (omgevingsvergunning en omgevingsplan)
  • Verdieping locatiespecifiek onderzoek 
  • Bestaande situaties en spuitzones 
  • Oplossingsrichtingen 
16:30 uur

Einde programma

Leerdoelen

Na afloop van deze opleiding:

  • Kent u het juridisch kader voor geur, stikstof en spuitzonering
  • Bent u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen op deze gebieden
  • Bent u in staat om snel tot de juridische kern te komen bij dergelijke vragen
  • kunt u uw strategie voor het behandelen van complexe vraagstukken in het agrarisch omgevingsrecht bepalen

Docent(en)

Sammy Keywani

Sammy Keywani

Sammy Keywani is advocaat bij Hekkelman Advocaten en gespecialiseerd in het agrarisch omgevingsrecht. Overheden en bedrijven schakelen hem in voor complexe vraagstukken rondom het buitengebied. Daarbij gaat het onder meer om thema’s als geur, stikstof en volksgezondheid. Naast zijn praktijkwerk treedt Sammy regelmatig op als spreker op evenementen en verzorgt hij cursussen binnen zijn vakgebied.

Kosten

Het inschrijfgeld bedraagt per deelnemer € 682,50 (exclusief btw). Dit bedrag is inclusief documentatiemateriaal en catering. Eventuele parkeerkosten zijn niet inbegrepen bij het inschrijfgeld.

Ongeveer twee weken voor aanvang van de cursus ontvangt u van ons een deelnamebevestiging, de routebeschrijving en separaat een factuur.

Mocht u onverhoopt toch verhinderd zijn voor een cursusdag, dan kunt u deze dag altijd inhalen. Het inhalen van een dag kost € 115,50 (exclusief btw) per dag.

Meer Omgevingswet opleidingen

Wilt u meer informatie over een ander onderwerp, gerelateerd aan de Omgevingswet of de Wkb? Wij bieden diverse opleidingen aan. Kijk hiervoor op de website bij al onze opleidingen Omgevingsrecht.