Volgens RTL geven twee directeuren van Alliade namens de zorginstelling voor grote bedragen opdrachten aan bedrijven waarvan ze zelf eigenaar zijn. Via deze onderaannemingsconstructies zouden jaarlijks tonnen omzet naar de directeuren vloeien.

Geen overtreding wet volgens Alliade

Maar volgens Alliade wordt de wet niet overtreden. ,,Mochten uit dit onderzoek conclusies komen die we niet hadden voorzien, dan zullen we waar nodig onze werkwijze aanpassen”, aldus het bedrijf. De externe commissie voor het onderzoek moet nog worden aangesteld.

Geld verdienen over de rug van zorgmedewerkers

Vakbond FNV Zorg & Welzijn noemt de kwestie ,,ongelofelijk”. ,,Binnen de zorg verliezen mensen massaal hun baan en zorgbehoevende mensen missen hun broodnodige zorg. En dan op deze manier geld verdienen over de rug van hardwerkende zorgmedewerkers en hun zorgbehoevende cliënten”, aldus Riek van Kampen van FNV.

FNV wil onafhankelijk onderzoek doen

,,De FNV wil alle feiten boven tafel hebben. Het is goed dat Alliade zelf een extern onderzoek wil laten doen, maar de FNV biedt bij deze aan om dat onderzoek voor hen te doen, zo wordt de onafhankelijkheid gegarandeerd”, aldus Van Kampen. ,,Dit soort constructies, waar in ieder geval een zweem van belangenverstrengeling omheen hangt, moeten in de toekomst verdwijnen.”