Wel ligt er een ,,complex probleem” op tafel dat voor beide partijen erg belangrijk is en waar tijd voor nodig is om goed te kijken wat de mogelijkheden zijn en wat niet mogelijk is. Schippers zei dat voorafgaande aan het bewindspersonenoverleg van de VVD op het ministerie van Algemene Zaken. Premier Mark Rutte, die normaal de voorzitter is, kon er in verband met een andere afspraak niet bij zijn.

Opschorting overleg

VVD en PvdA schortten hun overleg over de gevoelige kwestie donderdagochtend vroeg (03.30 uur) op, nadat ze ruim tien uur hadden geprobeerd tot een oplossing te komen. De partijen gaan vrijdag na de wekelijkse ministerraad weer om tafel zitten. ,,Het zijn gesprekken. Die vinden vandaag even niet plaats, morgen weer wel. Dan is het altijd de bedoeling om er met elkaar uit te komen. Als je concludeert dat dat niet het geval is, ga je geen gesprekken met elkaar voeren”, aldus Schippers.

Optimisme

Ook volgens minister Stef Blok is het uitgangspunt nog altijd om eruit te komen. ,,Ik ben altijd optimistisch. Ik ga nu de laatste stand van zaken horen.”

Oplossingen

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei bij binnenkomst dat het een lastige kwestie is, waar de partijen tijd voor nemen, en dat hij niet wil zwichten voor alle druk en haast. ,,We zoeken naar oplossingen.”