De gemeenten wisten al langer dat de dossiers opnieuw beoordeeld moesten worden, maar de deadline van 1 oktober is deze maand bekend geworden. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wil haast maken om een pgb-debacle zoals begin dit jaar te voorkomen. Door bestuurlijke chaos kregen veel mensen toen te laat en pas na veel gedoe hun zorggeld binnen.

Onwerkbaar

In de herbeoordeling wordt gekeken of mensen nog recht hebben op een pgb en op hoeveel uur zorg ze recht hebben. Volgens Van Rijn is het van groot belang dat budgethouders op tijd weten hoeveel ze krijgen volgend jaar, om ook afspraken te maken met hun zorgverleners. De gemeenten lijken echter nu al zand in de machine te strooien. ,,Deze deadline is onwerkbaar”, zegt de woordvoerder. Van Rijn en de VNG spreken elkaar begin september om over de situatie te praten.

Nadelige gevolgen budgethouders

Per Saldo, de belangenvereniging voor pgb-houders, is ,,helemáál niet blij” met het bericht van de VNG. ,,Dit kan heel nadelige gevolgen hebben voor mensen met een pgb. Zij hebben namelijk tijd nodig om zorgvuldig een zorgverlener te kiezen. Je kiest niet zomaar de eerste de beste”, aldus een woordvoerster.

Tijdig duidelijkheid gevolgen

Per Saldo vraagt zich af of gemeenten zich wel realiseren wat het voor budgethouders kan betekenen als de gemeente niet op tijd klaar is. ,,Ze kunnen dan niet op tijd een aanvraag doen bij de SVB, waardoor ze hun geld niet krijgen.” Ze vervolgt: ,,Gemeenten weten al het hele jaar dat dit eraan zit te komen. En als ze het echt niet halen, zorg dan voor een administratieve verlenging, zodat mensen in elk geval tot 1 januari 2016 de zorg kunnen behouden die ze hebben. Laat mensen in ieder geval voor 1 oktober weten waar ze aan toe zijn.”