Die werkt niet namelijk goed, aldus Karabulut. ,,Nu moeten gemeenten met de langste wachtlijsten ook de meeste huizen beschikbaar stellen voor vluchtelingen met een verblijfsstatus. Dat kan betekenen dat elders beschikbare ruimte niet gebruikt wordt, terwijl de wachtlijsten alleen maar langer worden.’’

Rijk moet bijspringen

Het Rijk moet die andere gemeenten wel bijspringen als het gaat om kosten van inburgering, het zoeken naar werk en dergelijke. Ook moeten de vreemdelingen niet ergens worden geplaatst waar bijvoorbeeld geen enkele kans zou zijn op werk.

Woningcorporaties vrijstellen van verhuurdersheffing

Verder moeten woningcorporaties die betaalbare huurhuizen willen bouwen in gebieden met de grootse behoefte daaraan, worden vrijgesteld van de verhuurdersheffing die ze moeten betalen aan het Rijk, meent Sadet Karabulut. Het Kamerlid maakt zich grote zorgen over de situatie op de huizenmarkt. ,,Niet alleen voormalige asielzoekers met een verblijfsvergunning maar ook ouderen, psychiatrisch patiënten, mantelzorgers en mishandelde vrouwen en kinderen moeten nu met elkaar concurreren om de schaarse sociale huurwoningen. Het kabinet maakt de woningnood groter door verkoop van huurwoningen aan te moedigen en de markt te liberaliseren”, vindt ze.