De Sain belandde tien jaar geleden door een motorongeluk in een rolstoel. De in beweging gespecialiseerde Sint Maartenskliniek benaderde hem twee maanden geleden of hij als eerste in Nederland een looppak wilde uitproberen. Het exoskelet gaf de rolstoeler zijn bewegingsvrijheid terug, maar hij moest het pak deze week teruggeven aan de kliniek. Omdat in Nederland nog niet met de looppakken wordt gewerkt, vergoedt de zorgverzekeraar de aanschaf niet.

Afstellen en oefenen

De Sain zat dinsdagmorgen onmiddellijk bij zijn revalidatiearts om de nabije toekomst te bespreken. ,,Het pak komt uit Israël. Drie medewerkers van de fabriek reizen mee om het voor mij op maat af te stellen en de software in te richten. Maar daarna moet ik nog zeker tweehonderd uur oefenen voor ik alle mogelijkheden helemaal onder de knie heb. Gelukkig werkt iedereen in de kliniek van harte mee.”

Weer zelfstandig kunnen bewegen

De Nijmegenaar rekent erop dat hij op 19 januari, als hij jarig is, zijn gasten weer staand kan ontvangen. ,,Dat je de mensen weer recht in de ogen kan kijken, dat is fantastisch. Traplopen, in een café naar de wc gaan, alles ligt weer binnen mijn bereik.”

Donaties

Ruim 4300 mensen hebben gedoneerd voor het pak. Dinsdagmorgen stond de teller op bijna 86.000 euro. ,,Het extra geld gebruik ik om een campagne te starten zodat verzekeraars deze pakken gaan vergoeden. Maar eerst moet het nog tot me doordringen dat ik in een week tijd het mooiste kerstcadeau ooit heb gekregen.”