Het aantal telefoontjes naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB), dat verantwoordelijk is voor de uitbetalingen, is deze maand weer toegenomen. De meeste gaan over tekorten. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de deze maand verstuurde brieven aan zo’n 10.500 mensen met een pgb waarin ze worden gewezen op het risico dat ze meer dreigen te besteden dan ze mogen volgens hun pgb.

Monsterklus

Het afgelopen jaar is veel misgegaan bij de invoering van het nieuwe pgb-systeem voor zorg en huishoudelijke hulp. Gemeenten zijn sinds begin dit jaar verantwoordelijk voor de uitbetaling van de pgb’s. Een monsterklus, die voor flinke problemen zorgde. Zorgverleners krijgen geregeld te laat of helemaal niet uitbetaald. Het kabinet liet eerder weten tussen de 15 en 20 miljoen euro uit te trekken voor compensatie.

Verantwoording

Van Rijn heeft al meerdere keren verantwoording moeten afleggen in de Tweede Kamer. Eind november hoopt hij de Kamer opnieuw te informeren, schrijft hij in zijn brief. Medio december komt hij met een actueel beeld van de betalingen, zegt hij toe.