De top van de coalitie buigt zich over de details van een compromis dat is opgesteld door VVD-staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie). ,,We gaan kijken waar we vandaag komen, ik weet het niet”, zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.

Grote tegenstellingen

De regeringspartijen praten al een week over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, die illegaal in Nederland verblijven. De twee partijen zijn het daarover tot nog toe faliekant oneens. De PvdA wil illegalen een vorm van basisopvang bieden, de VVD is daartegen. De liberalen vrezen dat illegalen dan nooit meer vertrekken en dat opvang meer asielzoekers aantrekt.

Steun van burgemeesters

De fracties van VVD en PvdA zijn dinsdagochtend bijgepraat over de besprekingen. Het kabinet heeft nog maar een meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer en de top van de twee regeringspartijen wil er zeker van zijn dat een compromis niet strandt op een of twee tegenstemmen van dwarse Kamerleden. Ook zoekt de coalitie naar steun onder de burgemeesters van de grote steden, die uiteindelijk te maken krijgen met het compromis.