Alfahulpen zijn een soort freelancers. Zorginstellingen kunnen ze als kleine zelfstandigen inhuren voor thuiszorg aan ouderen en zieken. Omdat ze niet in vaste dienst zijn, zijn alfahulpen goedkoper dan vaste thuiszorgmedewerkers. Vakbonden waren boos over constructies waarbij thuiszorgers werden ontslagen en tegen mindere arbeidsvoorwaarden weer aan het werk konden als alfahulp. ,,Publiek gefinancierde banen moeten reguliere banen zijn tegen fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden”, zegt het ministerie van Volksgezondheid nu.

Afspraken met vakbonden

Van Rijn heeft afspraken gemaakt met de gemeenten en de vakbonden. Daarin staat onder meer dat gemeenten zorg moeten inkopen ,,op inhoud en kwaliteit”, en dus niet automatisch voor de laagste bieder moeten kiezen.

Tevredenheid

FNV-leider Ton Heerts is tevreden. ,,De race naar de bodem is gestopt”, zei de vakbondsman. Hij voegde eraan toe dat thuiszorgers straks salarissen krijgen die in de cao zijn afgesproken. ,,Dat werd met constructies ontdoken.” Voorzitter Suzanne Kruizinga van CNV Zorg & Welzijn sprak eerder van een fantastische dag. Volgens haar moet het akkoord de werkgelegenheid in de huishoudelijke hulp beschermen.

Petitie

FNV en CNV organiseerden eerder dit jaar de petitie Red de Zorg. Die leverde honderdduizenden handtekeningen op. Van Rijn nam die in juni in ontvangst.

TSN

Het grootste thuiszorgbedrijf van Nederland, TSN, kreeg een paar dagen geleden uitstel van betaling. Daardoor staan 12.000 banen op de tocht. Het bedrijf heeft veel vaste krachten in dienst. Die kosten meer dan gemeenten voor hun werk willen betalen. TSN leed daardoor elk jaar 10 miljoen euro verlies. De branchevereniging waarschuwde toen dat meer thuiszorgbedrijven aan de rand van de afgrond stonden.