Hoe kunnen we helpen bij de opvang van telkens maximaal 400 vluchtelingen? Vooral die vraag stond centraal bij de informatiebijeenkomst van COA en gemeente Zwolle. Op de bijeenkomst kwamen enkele tientallen mensen af. Ook vorig jaar werden in een van de hallen maximaal 400 asielzoekers tegelijk opgevangen. Elke vluchteling blijft maximaal zes weken in een van de hallen die inmiddels gereed is gemaakt.

Goede ervaringen

Het COA koos opnieuw voor Zwolle wegens de goede ervaringen vorig jaar. ,,We zijn blij met de steun uit de stad. Veel vrijwilligers meldden zich aan, hopelijk is dat dit jaar weer zo.”

Kleine uitstroom

Het COA kampt met een netto stijging aan asielaanvragen van 600 tot 700 per week, zei bestuurslid Peter Siebers. Vandaar dat de organisatie Goes en Zwolle vroeg om extra noodopvang. Voor een deel ligt het probleem bij een te kleine uitstroom van vluchtelingen met een verblijfsvergunning, erkende hij.

Acute situatie

René de Heer, wethouder in Zwolle, meende dat de hulp van Zwollenaren is ingegeven door de beelden uit onder meer Syrië. ,,Dat is een acute situatie. Dan komen die mensen hier en wil je een steentje bijdragen.”

Alleen mannen

In de hal komen in verband met de privacy alleen mannen. Anders dan vorig jaar is de hal in een raster opgedeeld. Rondom stapelbedden staan houten schotten. Sam Louis, zelf 14 jaar geleden uit Syrië gevlucht, kent verhalen van vluchtelingen die vorig jaar ’s nachts niet konden slapen omdat een grote groep moslims voor het gebed opriep. ,,Er zitten ook niet-moslims tussen. Die na een vlucht juist rust nodig hebben.” Voor geen enkele geloofsgroep wordt een aparte ruimte voor gebed ingericht, reageerde Siebers. ,,Het COA is neutraal en moet dat ook blijven.”

Informatiebijeenkomst

Bernard Holtrop woont in de wijk naast de hallen. Veel wijkbewoners zijn niet op de informatiebijeenkomst afgekomen. ,,Het was er vorig jaar ook al. Toen was er wat protest, maar dat is klein gebleven. Ik kom eigenlijk alleen uit nieuwsgierigheid.”