Omdat het buiten glad is, zaten ouderen massaal aan huis gekluisterd. En dat hoeft echt niet, zegt Gouden Dagen-voorman Jan Romme: ,,Ze moeten om hulp durven te vragen”, stelt de voormalig Ouderenombudsman. ,,We hebben nu een voorproefje gehad van de winter met gladheid op stoepen en drastische sneeuwvallen. Wij zien dat dat mensen de deur niet meer uit kunnen. En dan staan we nog maar aan de vooravond van de winter, want die is nog maar net begonnen.”

Volgens Romme is de drempel om een naaste om hulp te vragen heel hoog bij de huidige generatie 75-plussers. ,,Dit zijn mensen die altijd zelfstandig zijn geweest. Dat is het ‘probleem’. Ze moeten nu leren dat het helemaal niet erg is om de buurman te vragen om de zout te strooien en de stoep ijs- of sneeuwvrij te maken.” Volgens Gouden Dagen, de organisatie die zich sterk maakt voor met name thuiswonende ouderen, wil iedereen best hulp verlenen. ,,Heb vertrouwen in de medemens. Als jouw oude buurman je om hulp vraagt, zeg je toch geen nee?”

Gouden Dagen hoopt dat de voorbije dagen met zware sneeuwval wat dat betreft een goede les zijn voor de rest van de winter. ,,Ouderen willen vaak niet erkennen dat ze geïsoleerd raken. Maar het werkt wel twee kanten op”, benadrukt Romme. “Daarom roep ik alle Nederlanders op om een keertje bij die oude buurman aan te bellen of wat vaker op visite te gaan bij die eenzame buurvrouw. Neem een proactieve houding aan. Laten we ze niet vergeten en help waar nodig, bijvoorbeeld met het ijsvrij maken van de stoep.”