Bronnen op het Binnenhof hebben berichtgeving daarover van RTL Nieuws woensdag bevestigd. Er komt ook extra geld om de problemen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die de uitbetaling van de pgb’s organiseert, op te lossen. Dit jaar gaat het om 7 miljoen extra en daarbovenop volgend jaar 15 miljoen euro. Details worden op Prinsjesdag bekend.

Compensatieregeling

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, verantwoordelijk voor de pgb’s, is al sinds juli in overleg met de Stichting PGB Schadeclaim om een regeling te treffen voor de particuliere zorgverleners die hun geld niet of te laat kregen. Bij de Stichting PGB Schadeclaim zijn 3000 mensen aangesloten. Van Rijn heeft eerder beloofd met een compensatieregeling te komen. Hij zal die bekendmaken vóór een nieuw PGB-debat in de Kamer dat in elk geval nog voor Prinsjesdag gehouden zal worden.

Motie van wantrouwen

Sinds de SVB begin dit jaar verantwoordelijk werd voor de uitbetaling van de pgb’s zijn er voortdurend problemen geweest. Van Rijn kreeg daardoor al twee keer een motie van wantrouwen aan de broek. Beide werden afgewezen.

Kritiek

Behalve de oppositie in de Tweede Kamer uitten ook de Algemene Rekenkamer en de Nationale ombudsman harde kritiek op de wijzigingen bij de pgb’s. De overheid schoot tekort en de burger is de dupe, concludeerde ombudsman Reinier van Zutphen vorige week. Van Rijn beloofde de aanbevelingen van de ombudsman over te nemen.