,,Buurtbewoners weten vaak als geen ander hoe zij hun eigen buurt leefbaar, veilig en mooi kunnen houden. Zo ervaren mensen soms onveiligheid in hun buurt, maar weten zij tegelijkertijd zelf heel goed waarom zij zich onveilig voelen en wat eraan verbeterd moet worden”, aldus het Kamerlid.

Zelf organiseren van groenvoorzieningen of hulp bij boodschappen

Ze denkt ook aan het zelf organiseren door buurtbewoners van groenvoorzieningen of hulp bij boodschappen. ,,Ook krijgen zij het recht om met eigen middelen als eerste te bieden op vrijgekomen land- of vastgoed.” Verder krijgen bewoners wat haar betreft het recht om een buurtplan te maken. Daarin kunnen zij hun ideeën over de inrichting van hun wijk verwerken.

VVD reageert afwijzend

De VVD reageert afwijzend, omdat de liberalen vinden dat zoiets niet vanuit Den Haag moet worden aangepakt. De bewoners moeten zelf hun buurtinitiatieven regelen. ,,Dat moeten we niet vanuit Den Haag willen bureaucratiseren”, aldus Tweede Kamerlid Hayke Veldman.

Collectief dat de grenzen bepaalt

De sociaaldemocraten zouden eerst een vereniging willen en pleiten voor een collectief dat de grenzen van de buurt bepaalt. ,,Voordat je een perk mag aanharken, moet je eerst langs de Kamer van Koophandel en de notaris”, aldus de liberaal.