Wereldwijd zijn nog nooit zoveel mensen op de vlucht geweest. De organisaties vinden het daarom belangrijk om Nederlanders de mogelijkheid te bieden om een indruk te krijgen van wat er allemaal op een azc gebeurt. Door dit gezamenlijk en landelijk te organiseren willen het COA en VluchtelingenWerk zorgen voor meer bekendheid over vluchtelingen. Op asielzoekerscentra in het hele land zijn activiteiten voor jong en oud. Zo zijn er workshops, informatiekramen, muziekoptredens, sport en spel en interviews op verschillende plaatsen. Ook andere organisaties die op een azc werken presenteren zich. Op www.openazc.nl staat precies welke locaties meedoen en wat er te doen is.

Zoveel mogelijk ontmoetingen

Directeur VluchtelingenWerk Dorine Manson: “Juist nu is het organiseren van een open dag zeer belangrijk. Waar ontmoetingen plaatsvinden, ontstaat begrip. Uit ervaring weten we dat mensen na een ontmoeting vaak anders tegen een vluchteling aankijken. Ze zien dat vluchtelingen mensen zijn, mensen zoals jij en ik. Mensen die ook iets moois van hun leven willen maken. We organiseren op 13 juni een open dag in zoveel mogelijk asielzoekerscentra in Nederland om die ontmoeting makkelijker te maken. We hopen dat duizenden Nederlanders die kans benutten.”

Krachtige mensen

Voorzitter van het bestuur COA Gerard Bakker sluit zich hierbij aan: “Wij merken vaak dat er veel vragen leven over bijvoorbeeld veiligheid, leefbaarheid en scholing op een opvanglocatie. Het is daarom goed dat mensen zelf kunnen ervaren wat er allemaal gebeurt. Het ontmoeten van onze bewoners is een belangrijk aspect, want veel mensen hebben wel een beeld van asielzoekers, maar zien vooral de buitenkant. Veel van onze bewoners zijn krachtige en ontwikkelde mensen die veel hebben meegemaakt en hun thuis hebben moeten verlaten. Desondanks zetten zij hun schouders eronder om tijdens het, al dan niet tijdelijk verblijf in Nederland, actief te blijven door vrijwilligerswerk te doen of cursussen te volgen bijvoorbeeld.”