Per Saldo beschouwt een Kamerbrief van staatssecretaris Martin van Rijn (Gezondheid) met de toezegging dat de problemen snel worden opgelost als ,,laatste kans”. ,,Van Rijn heeft data genoemd in zijn brief. Wij gaan heel goed in de gaten houden of zijn beloftes worden waargemaakt”, aldus een woordvoerster dinsdag.

Noodoplossingen

Per Saldo is bang dat het systeem in essentie niet deugt. ,,Je kan dan wel noodoplossingen bedenken, maar als het systeem niet werkt, heeft dat geen zin.” De Sociale Verzekeringsbank (SVB) reageert daarop dat ,,natuurlijk in zo’n grote operatie niet alles meteen goed gaat”. ,,We begrijpen de zorgen van Per Saldo, die hebben we zelf ook”, aldus een woordvoerster.

Nieuw systeem

De SVB regelt vanaf 1 januari de uitbetaling van de zorgverleners. Voordat dat kan gebeuren, moeten wel zorgcontracten binnen zijn bij die instantie en zijn goedgekeurd. Tot eind vorig jaar was het nog zo dat budgethouders zelf hun zorgverleners uitbetaalden. Dat systeem is aangepast om fraude tegen te gaan.

Veel klachten

Veel budgethouders klagen bij Per Saldo en op social media over problemen met het systeem. ,,Zorgverleners die gisteren in het systeem stonden, staan er vandaag ineens niet meer in. Mensen kunnen niet zien hoeveel geld ze te besteden hebben vanuit het pgb. En zorgverleners worden niet betaald.”

Aanlevering gegevens

Een woordvoerster van de SVB laat weten dat de grootste groep zorgverleners pas vanaf 1 februari declaraties kunnen indienen, dus dat het logisch is dat die nog niet uitbetaald zijn. ,,Daarnaast zijn er mensen die op maandloonbasis betaald worden. Alle mensen wiens gegevens zijn ingediend voor 1 januari, zijn betaald, mits hun gegevens klopten.”

Hoeveel mensen in totaal al betaald hadden moeten worden, maar dat nog niet zijn, kon de woordvoerster niet zeggen.