VVD en PvdA staan in dit dossier lijnrecht tegenover elkaar. De PvdA wil dat uitgeprocedeerde asielzoekers zonder papieren, die illegaal in Nederland verblijven, voedsel, kleding en onderdak (bed, bad en brood) krijgen. De VVD voelt daar niet voor. In het Torentje van Rutte werken ze later woensdag verder aan een compromis.

Aan het overleg eind van de middag zullen premier Rutte, PvdA-leider Diederik Samsom, VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) deelnemen. Onzeker is nog of ook vicepremier Lodewijk Asscher aanschuift. Hij was wel bij eerder overleg woensdag.

Compromis in brief aan Tweede Kamer

Een eventueel compromis tussen de regeringspartijen zal vervolgens door Dijkhoff in een brief aan de Tweede Kamer worden overgebracht. Dijkhoffs voorganger Fred Teeven verzette zich steeds tegen ‘bed, bad en brood’. Hij beloofde in januari gemeenten wel financiële steun voor de tijdelijke kosten van de opvang, in afwachting van de uitspraak van het Comité van Ministers van de Raad van Europa.