Volgens premier Mark Rutte gaat er sneller gewerkt worden aan ,,het sobere dak boven het hoofd” voor deze groep. Dat kan een containerwoning zijn of onderdak in een verbouwd kantoorpand van de overheid. Verder willen ze dat er een einde komt aan de voorrangspositie van vluchtelingen bij de aanwijzing van sociale huisvesting en zal de bijstand verminderd worden en verdwijnt de noodzaak van toeslagen, aldus de premier tegen RTL Z.

Plan voor verregaande versobering

De VVD kwam zaterdag met een plan voor verregaande versobering van de opvang van asielzoekers met een verblijfsvergunning. De PvdA reageerde daar afwijzend op.

Gebrek aan ruimte

In asielzoekerscentra (azc) verblijven ongeveer 13.000 mensen met een verblijfsvergunning die eigenlijk moeten doorstromen naar een woning. Hierdoor is er een gebrek aan ruimte voor nieuwe vluchtelingen, die nu uitwijken naar noodopvanglocaties. Vluchtelingen gaan soms van noodopvang naar noodopvang.

Doorstroming uit azc’s versnellen

Het kabinet wil de doorstroming uit azc’s versnellen. Vrijdag maakte het kabinet al afspraken met gemeenten om de komende zes maanden voor 10.000 asielzoekers met een verblijfsstatus een woning te vinden. Er gaat gekeken worden naar kleinschalige opvang, maar ook naar grote tentenkampen zoals bij Heumensoord bij Nijmegen.