Vrijwilligers hielpen de asielzoekers hun spullen bij elkaar te zoeken. Maandag kwam er op last van burgemeester Eberhard van der Laan een eind aan hun verblijf in de gekraakte parkeergarage. De groep zoekt geen nieuwe kraaklocatie.

Bed-, bad- en broodregelnig

In de Vluchtgarage bivakkeren tussen de 100 en 120 vluchtelingen. De afgelopen dagen hebben ze hun spullen al zoveel mogelijk naar opslaglocaties gebracht. Na de ontruiming kunnen ze terecht bij een ‘bed-, bad- en broodvoorziening’ van de gemeente. ,,Een lapmiddel’, vinden de asielzoekers, verenigd in We Are Here. ,,Het is alleen nachtopvang, dus overdag moeten we op straat zwerven.” Hun verzoek om in Nederland te mogen blijven is afgewezen, maar ze kunnen naar eigen zeggen niet terug naar hun landen van herkomst, zoals Somalië, Sudan, Congo en Jemen.

Chaos

,,Iedereen is hier de kluts kwijt”, zegt een woordvoerster. Vroeg op de ochtend was er een handgemeen. Bovendien heeft een van de vluchtelingen journalisten bedreigd met een mes. De politie zoekt die man.

Geen nieuw kraakpand

De groep, vooral mannen, is niet van plan om weer naar een nieuw te kraken pand te zoeken. ,,Ze staan nu op straat en dat willen ze laten zien.” Waar ze naartoe gaan, weten ze niet.