De Kamer keurde een internationaal verdrag uit 2006 voor mensen met een beperking goed. Dat verdrag van de Verenigde Naties wil dat mensen met een handicap volledig mee kunnen doen in de maatschappij. Nederland telt ongeveer 2 miljoen mensen met een beperking.

Regels voor ondernemers

De vraag hoe strikt de regels voor vooral ondernemers moeten worden, verdeelde de Kamer en de regeringspartijen VVD en PvdA. De PvdA vindt het nodig om bedrijven te verplichten eenvoudige aanpassingen te doen zodat ook mensen met een beperking makkelijk naar binnen kunnen. De VVD vreesde dat ondernemers daardoor op kosten worden gejaagd en voor de rechter kunnen worden gesleept als ze niet meteen aanpassingen doen.

Compromis

SGP en CDA kwamen met een compromis, waarmee een meerderheid kon instemmen. De komende tijd wordt exact bepaald wat eenvoudige aanpassingen in de praktijk betekenen. De regelgeving gaat uiterlijk op 1 januari volgend jaar in.

Toegankelijkheid voor mensen met een beperking

,,Vandaag is een historische dag voor mensen met een beperking”, zei een van de motoren achter de veranderingen, PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk. ,,Zij kunnen straks zonder hindernissen gebruik maken van het openbaar vervoer, horeca bezoeken en websites raadplegen. Toegankelijkheid wordt de norm, ontoegankelijkheid de uitzondering.”

Vrijblijvende aanpak werkt niet

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wilde de bedrijven niets opleggen. Maar volgens Van Dijk is de afgelopen jaren gebleken dat die vrijblijvende aanpak niet werkt.

Toegankelijkheid wordt hiermee vanzelfsprekend

Van Rijn noemde de goedkeuring van het verdrag ,,met recht een zeer betekenisvol moment voor heel veel mensen, voor mensen met een handicap maar ook voor hun dierbaren”. Het is volgens hem een ,,bevestiging dat iedereen meetelt. Toegankelijkheid wordt hiermee vanzelfsprekend”.