Dat blijkt maandag uit de nieuwste cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De afgelopen tijd varieerde het aantal mensen dat in Nederland asiel aanvroeg enorm. De wekelijkse instroom lag steeds tussen de 2200 en 4200.

Instroom blijft hoog

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff, die verantwoordelijk is voor asielbeleid, gaat vooralsnog niet uit van een dalende trend. ,,De instroom is nog steeds hoog. De daling van zeshonderd asielzoekers betekent alleen dat er iets minder extra bedden moeten worden geregeld. Maar de druk is niet minder. Het blijft iedere dag spannend”, zei hij in een eerste reactie op de cijfers.

Meer opvangplekken nodig

Toen Dijkhoff in verband met de hoge instroom voor het eerst aandrong op de snelle realisatie van meer opvangplekken, was de weekinstroom volgens hem 1800. Daarna steeg dat aantal steeds verder.

Nog veel beweging in vluchtelingenstromen

Het is volgens hem moeilijk te voorspellen of de daling nu aanhoudt, omdat op de Balkan nog veel beweging is in de vluchtelingenstromen. Dijkhoff wijst erop dat mensen in Nederland dus niet meteen moeten gaan denken dat de extra noodopvang niet meer zo nodig is. ,,De mensen die de vorige weken in Nederland aankwamen zitten ook nog steeds in de noodopvang. Er moeten nog steeds meer plekken komen.”