Het moet makkelijker worden om als burger informatie van de overheid te krijgen. Dat Wet open overheid (Woo) moet daar voor gaan zorgen. De Eerste Kamer ging dinsdag akkoord met deze initiatiefwet van GroenLinks en D66. Alleen de SGP, CDA en ChristenUnie stemden tegen.

Het heeft meer dan tien jaar geduurd om de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) door het parlement te krijgen. Burgers krijgen het wettelijke recht op informatie en van meer overheidsinstanties. De overheid wordt verplicht beter te motiveren waarom zij gevraagde informatie niet geeft.

Vooral journalisten maken gebruik van de huidige Wob. Wel klagen zij geregeld over gebrek aan medewerking van de kant van de overheid. Belangenorganisaties van journalisten zijn niet helemaal tevreden over de nieuwe wet, maar noemen het wel een vooruitgang.

“Laten we er geen doekjes om winden: de overheid schiet op dit moment tekort in het geven van informatie. Documenten worden soms met grote vertraging naar buiten gebracht of komen überhaupt niet boven tafel. Dit dwarsboomt niet alleen het werk van journalisten, het schaadt ook het vertrouwen van mensen in hun overheid”, aldus Joost Sneller (D66)

Verder komt er een adviescollege dat gaat bemiddelen bij klachten. Dat was een aanscherping van de initiatiefwet die er begin dit jaar nog is ingezet naar aanleiding van de toeslagenaffaire. “De overheid moet transparanter worden naar burgers en journalisten. Het toeslagenschandaal heeft dat op tragische wijze duidelijk gemaakt”, aldus Bart Snels (GroenLinks).