Incassobureaus moeten zich aan nieuwe regels houden, anders mogen ze niet langer schulden innen. Dat moet voorkomen dat mensen met schulden door malafide incassobureaus naar de financiële ondergang worden geholpen, hoopt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming).

Incassobureaus hebben in het vervolg een vergunning nodig, als Dekkers wetsvoorstel wordt aangenomen. Die krijgen ze alleen als ze schuldenaars bijvoorbeeld correct en helder inlichten over hun schulden en de afbetalingsmogelijkheden. En als ze ontvankelijk zijn voor klachten.

Ambtenaren gaan erop toezien dat de bureaus niet buiten hun boekje gaan. Anders kunnen ze boetes opleggen. Wie bij een incassobureau werkt met schuldenaars of schuldeisers, moet voortaan kunnen aantonen dat hij geen relevant strafblad heeft.

Het kabinet had bij zijn aantreden al aangekondigd “onjuiste incassopraktijken” te willen aanpakken. Dekker wil “de goede incassobureaus van de kwade scheiden” om “mensen met schulden, die soms heel kwetsbaar zijn, te beschermen”.