De Autoriteit Financiële Markten (AFM) constateerde onlangs dat achteraf betalen kan leiden tot schuldgewenning en schuldenstapeling. Buy Now Pay Later (BNPL) is het populairst onder mensen van 18 tot en met 49 jaar. Jongeren tot 24 jaar zijn oververtegenwoordigd in de groep die niet op tijd betaalt en met incassobureaus krijgt te maken.

Het Nibud ziet, net als de AFM, dat jongeren veel gebruik maken van achteraf betalen. Ze zien in onderzoeken bij deze groep een duidelijke toename. In de studentenonderzoeken is sprake van stijgingen van 6 tot 10 procent. ‘Het verbaast ons niet dat het met name voor jongeren moeilijk is om op tijd te betalen’, zegt Nibud-jongerenonderzoeker Annette Groen. De betaalperiode is vaak 30 dagen en kan ook nog worden verlengd.

In ander onderzoek zag het Nibud dat jongeren meer moeite hebben met het beheren van een overzichtelijke administratie dan ouderen. ‘Uitgesteld betalen wordt sneller een probleem als het financiële overzicht ontbreekt. Tegelijkertijd verdienen BNPL-aanbieders juist aan klanten die te laat betalen. We vinden dit een zorgelijke combinatie’, aldus Groen.

Andere regels voor achteraf betalen

Op dit moment gelden voor achteraf betalen niet dezelfde regels als voor andere leningen en kredieten. Dat maakt de kans groot dat mensen meer op afbetaling kopen dan zij (achteraf) kunnen betalen. De AFM hoopt dat er wel snel regelgeving komt, zodat de kans op financiële problemen kleiner wordt.

Het Nibud zou daarnaast graag zien dat BNPL-aanbieders consumenten er tijdens de betaaltermijn vaker aan herinneren dat zij nog openstaande rekeningen moeten betalen. Dat kan voorkomen dat mensen met hoge (incasso)kosten worden opgezadeld als zij een betaling vergeten.