Er gingen in januari 464 bedrijven en instellingen op de fles, afgezien van eenmanszaken. Dat zijn er 56 minder dan in december. De daling is toe te schrijven aan een lager aantal zittingsdagen bij de rechtbank. Dat waren er vier in januari en vijf in december. Ten opzichte van januari 2014 daalde het aantal faillissementen met 134 (22 procent).

Omdat het aantal faillissementen in een maand sterk afhangt van het aantal zittingsdagen, geeft het voortschrijdend driemaandsgemiddelde volgens het CBS een beter beeld van de ontwikkelingen. Dat kwam in januari uit op 491, tegen 515 in december. Met die afname werd de dalende trend van de afgelopen anderhalf jaar voortgezet.

In januari daalde het aantal faillissementen in bijna alle bedrijfstakken. In de bouw gingen 42 bedrijven over de kop, tien minder dan in december. In de financiële dienstverlening werden zeventig bedrijven bankroet verklaard, negen minder dan in de voorgaande maand.

De meeste faillissementen zijn uitgesproken in de handel en de financiële dienstverlening, de branches die overigens ook de meeste ondernemingen tellen. De handel is ook een van de weinige bedrijfstakken waarin het aantal faillissementen is toegenomen, van 132 in december naar 137 in januari. In de horeca gingen relatief gezien de meeste bedrijven kopje onder.

Bron: ANP