Daarmee lag de werkloosheid in de eerste maand van dit jaar een fractie lager dan in december, toen 6,6 procent van de beroepsbevolking geen betaalde baan had. In de afgelopen drie maanden zakte het aantal werklozen met gemiddeld 14.000 per maand.

De werkloosheid onder 25- tot 45-jarigen daalt al een jaar lang onafgebroken en kwam vorige maand uit op 4,9 procent. De jeugdwerkloosheid fluctueert de afgelopen maanden, maar lag in januari wel duidelijk lager dan een jaar eerder. In de afgelopen drie maanden is ook de werkloosheid onder ouderen (45-plussers) gedaald, van 6,6 naar 6,2 procent.

,,De daling van de werkloosheid zet dit jaar opnieuw door, dat stemt positief”, zei minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher in een reactie. ,,Bijna twee jaar gaan we nu de goede kant op. ,,45-plussers begeven zich ook vaker op de arbeidsmarkt omdat ze kansen zien. Zij zien weer perspectief. Dat is belangrijk, zeker in een week waarin zoveel mensen slecht nieuws hebben gekregen, zoals de medewerkers van V&D.”