In maart zat de werkloosheid ook op een niveau van 7 procent. Begin dit jaar bedroeg het percentage nog 7,2.

Vergeleken met de maand maart waren er wel circa 1000 mensen minder werkloos, meldde het CBS donderdag. Maar ook de beroepsbevolking nam vorige maand in omvang af. Deze krimpt al sinds begin dit jaar. Er zijn de laatste maanden minder mensen die beschikbaar komen en op zoek gaan naar werk.

Ook het aantal werkenden nam in april verder toe. Van de 12,7 miljoen mensen tussen de 15 tot 75 jaar hadden er in april 8,3 miljoen een betaalde baan. Dat is 65,4 procent van de bevolking.

Het aantal lopende werkloosheidsuitkeringen is in april voor de derde maand op rij afgenomen. Vorige maand hadden 427.000 mensen een ww-uitkering, 3,7 procent minder dan in maart. Alle sectoren vertoonden een daling, maar in de landbouw en bouwnijverheid was de afname relatief het grootst.

Uitkeringsinstantie UWV verstrekte tot en met april dit jaar 214.000 nieuwe uitkeringen. Dat is 1,1 procent minder dan vorig jaar. Alleen aan 50-plussers zijn dit jaar tot dusver meer nieuwe uitkeringen verstrekt dan in 2014.

De aantrekkende economie en het herstel van de arbeidsmarkt zijn vooral zichtbaar bij jongeren, constateert het CBS. In de afgelopen twaalf maanden is in de leeftijdscategorie 15 tot 25 het werkloosheidspercentage het sterkst gedaald, van 13,2 naar 10,9. Onder 25-45-jarigen daalde het percentage werklozen van de beroepsbevolking minder hard.

Volgens minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) ,,gaan we de goede kant op”’, maar blijft de werkloosheid veel te hoog. Hij vindt het vooral positief dat jongeren steeds meer profiteren van het economisch herstel. ,,Theoretisch gezien was dat wel te verwachten, maar het is toch prettig om het in de praktijk ook echt te zien gebeuren.”