Ouders die het kinderdagverblijf hebben doorbetaald nadat de deuren al waren gesloten wegens het coronavirus en hiervoor nog niet zijn gecompenseerd, krijgen nu toch een vergoeding. Het kabinet trekt 8,5 miljoen euro uit om ouders die buiten de compensatieregeling vielen, alsnog te compenseren.

Het ministerie van Sociale Zaken had ouders gevraagd de kinderopvang te blijven betalen, ook toen alleen ouders met vitale beroepen hun kinderen naar de opvang mochten brengen. Zo hoopte het kabinet de kinderopvangorganisaties overeind te houden. Bovendien behielden ouders hun recht op kinderopvangtoeslag en konden kinderen terugkeren naar hun vertrouwde plekje op de opvang toen de deuren weer open gingen. Het kabinet vergoedde daarna de eigen bijdrage die de ouders hadden betaald.

Maar de ouders van zo’n 3700 kinderen grepen naast deze regeling, omdat ze geen gebruik maken van kinderopvangtoeslag of gemeentelijke toeslag. “Ook deze ouders hebben tijdens de lockdown kosten gemaakt, zonder gebruik te kunnen maken van de opvang”, zegt staatssecretaris Bas van ’t Wout (Sociale Zaken). “Ik vind het belangrijk dat zij daar net als de andere ouders een vergoeding voor krijgen.”