Inkomsten
Het UWV is bang dat mensen vergeten door te geven of ze wel of geen inkomsten hebben gehad. Ook rekent de instantie op veel fouten bij het invullen daarvan. De ww’ers moeten het zogeheten sv-loon invullen, maar bijna niemand weet wat dat is. Bij een test vorig jaar, deed bijna iedereen het invullen verkeerd.

Wet Werk en Zekerheid
De veranderingen zijn een gevolg van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid. WW’ers worden voortaan gestimuleerd om naast hun uitkering ook te gaan werken. Van elke verdiende euro mogen ze 30 cent houden.

Voorlichtingscampagne
Het UWV heeft 5 miljoen euro uitgetrokken om de vernieuwing in goede banen te leiden, bevestigde het UWV vrijdag na berichtgeving in diverse media. Er is onder meer geld gestoken in een voorlichtingscampagne. Ook zet het UWV komende maanden 100 extra medewerkers in.

Financiële problemen
Een bijkomstigheid is ook dat het UWV uitkeringen voortaan achteraf uitbetaalt. Iemand die in juli in de ww komt, krijgt zijn uitkering over die maand dus pas in augustus. Mensen die hierdoor in de financiële problemen dreigen te komen, kunnen een voorschot aanvragen.

In juli stromen er naar verwachting zo’n 50.000 tot 60.000 mensen de ww in, voor wie de veranderingen spelen. De maanden daarop komt er telkens eenzelfde aantal bij, waardoor het UWV het waarschijnlijk nog drukker krijgt met het beantwoorden van vragen en het checken van alle ingevulde inkomsten.