,We hebben nog een lange weg te gaan. Er zijn nog steeds veel te weinig banen om iedereen die aan het werk wil, aan de slag te krijgen”, zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij het UWV. ,,Er is nog altijd sprake van een hoge werkloosheid, vooral bij ouderen.”

Eind 2015 588.000 werklozenEind vorig jaar zaten er alles bij elkaar ongeveer 588.000 mensen werkloos thuis. Dat was eind 2008 bijna de helft daarvan. De werkloosheid loopt ook maar langzaam terug. Dit heeft er onder meer mee te maken dat mensen vergeleken met acht jaar terug langer willen doorwerken. Daardoor blijft de concurrentie op de arbeidsmarkt erg groot.

Banengroei verwacht
Het UWV verwacht dat er dit jaar, inclusief werk voor zelfstandigen, 129.000 banen bijkomen. Vorig jaar ging het nog om 93.000 extra banen. De instantie denkt ook dat het aantal WW’ers in 2016 met 16.000 daalt naar 430.000.

Door de banentoename telt Nederland eind dit jaar waarschijnlijk net iets meer dan 10 miljoen banen. Dit is mede te danken aan de opkomst van zzp’ers en flexibel werk. ,,Kijken we puur naar werknemersbanen dan lopen we eind dit jaar nog steeds 125.000 banen achter”, aldus Witjes.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken reageerde verheugd op de cijfers. ,,We zien al langer dat het beter gaat met de economie. Dat wordt nu bevestigd.”

Uitzendbranche aanjager werkgelegenheid
Grootste aanjager van de werkgelegenheid is de uitzendbranche. Ook de bouw veert wat op. En na jaren van krimp is er ook licht herstel in de sector zorg en welzijn. Voor de financiële sector zijn de vooruitzichten nog altijd somber. Opvallend is dat de banengroei in de detailhandel dit jaar waarschijnlijk wat terugvalt, maar blijft groeien. Die prognose is wel onzeker, omdat nog onduidelijk is hoeveel banen verloren gaan door de recente faillissementen van bijvoorbeeld warenhuis V&D en schoenengigant Macintosh.