Hoger gasverbruik

Het was in februari kouder dan een jaar eerder, en dat zorgde voor een hoger gasverbruik. Brandstoffen zijn weliswaar flink goedkoper dan vorig jaar, maar het CBS corrigeert de consumptiecijfers voor prijsveranderingen. De uitgaven aan overige goederen, waar gas onder valt, stegen op jaarbasis met 7,2 procent.

Stijging uitgaven duurzame goederen en voedings- en genotsmiddelen

De uitgaven aan duurzame goederen, met name kleding en meubelen, lagen 4,1 procent hoger dan in februari 2014. Consumenten besteedden 1,8 procent meer aan voedings- en genotmiddelen en 1 procent meer aan diensten, zoals bijvoorbeeld telefonie, verzekeringen, openbaar vervoer, horeca en de kapper.

Consumentenvertrouwen licht afgenomen

Het CBS meldde ook dat het consumentenvertrouwen in april licht is afgenomen vergeleken met de voorgaande maand. Optimisten en pessimisten houden elkaar deze maand precies in evenwicht, waar de positief gestemden in maart nog licht in de meerderheid waren. De daling komt vooral door een minder gunstig oordeel over de economie. Ook de koopbereidheid is iets lager.

Op basis van andere cijfers, zoals de ontwikkeling van de werkgelegenheid, huizenprijzen en beurskoersen, concludeert het CBS desondanks dat de omstandigheden voor de consumptie in april iets beter zijn dan in maart. Vijf van de zes indicatoren waar het statistiekbureau naar kijkt, lieten een verbetering zien.