,,De grootste bedreiging die mensen ervaren door de vluchtelingenstroom is de onbekende omvang ervan´´, aldus Samsom. Hij noemt het aantal van 200.000 ,,op een bevolking van zeventien miljoen mensen een overzichtelijke hoeveelheid”. ,,Daar is draagvlak voor, maar níet als het er misschien 300.000 worden.”

Wilders ziet helemaal geen draagvlak om veel vluchtelingen op te vangen, en wijst erop dat de opvang van vluchtelingen veel geld kost. Geld dat volgens de PVV beter kan worden gebruikt voor de zorg, pensioenen en veiligheid. Wilders hoopt dat Rutte afstand neemt van de uitlatingen van Samsom.

Samsom ziet het beheersen van de vluchtelingenstroom naar Europa als de belangrijkste opdracht voor de politiek. ,,Het liefst door de oorlog in Syrië te stoppen.” Vice-premier Lodewijk Asscher, ook PvdA, gaf in het Radio 1 Journaal aan dat ook hij het belangrijk vindt dat de vluchtelingenstroom wordt ingeperkt, bijvoorbeeld door de opvang in landen in de regio te verbeteren. ,,Je moet zorgen dat je die miljoenen mensen die in de regio worden opgevangen, niet aan hun lot overlaat. Pas dan kun je verwachten dat mensen niet op de vlucht slaan en daar blijven.´´

Ook Asscher denkt dat er in Nederland plek is voor 200.000 vluchtelingen. Maar het regelen van fatsoenlijke opvang voor de 50.000 vluchtelingen dit jaar, was volgens hem al een grote uitdaging. Asscher vindt het zaak dat mensen die hulp nodig hebben en veiligheid zoeken, hier goed worden opgevangen.