Nu is het zelf te betalen deel, de zogeheten basishuur, nog gekoppeld aan de bijstand, maar het kabinet gaat dat veranderen. Dat kost de gemiddelde ontvanger van huurtoeslag in 2019 jaarlijks gemiddeld 24 euro en 94 euro in 2022. De maatregel scheelt de schatkist aan het eind van de kabinetsperiode 138 miljoen euro.
De Woonbond noemt de gevolgen van de maatregel ,,schandalig”. Directeur Ronald Paping wijst erop dat de regel dat de basishuur niet meer kon stijgen dan de bijstand was bedoeld om de allerlaagste inkomens te beschermen tegen grote huurstijgingen. ,,Ik zie veel armoede onder deze huurders, zij merken dit direct in hun portemonnee.”
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zei in een reactie op Radio 1 dat het niet de bedoeling is dat lage inkomens hierdoor geraakt worden. ,,Als er voor die groep problemen ontstaan voor wat betreft de koopkracht, dan moet mijn collega Koolmees daar naar kijken”, zei ze, verwijzend naar haar collega-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Volgens haar kan hij maatregelen nemen om de koopkracht te repareren.