De Telegraaf meldde vrijdag dat het aanpakken van bijstandsfraude door Turkse Nederlanders spaak loopt. Volgens de rechter is er sprake van discriminatie omdat gemeenten particuliere bureaus vermogensonderzoek laten doen in Turkije, maar niet in andere landen. In recente vonnissen werd daarom bepaald dat betrapte fraudeurs geen geld hoeven terug te betalen.

Nijkerken: uitkering stopzetten, bedrag terugvordering, inclusief boete

Nijkerken noemt de berichtgeving ,,bizar”. ,,Hier leven op de zak van de hardwerkende Nederlanders en in land van herkomst leven als een god in Frankrijk”, klaagt ze op Twitter. Bij fraudeurs moet de uitkering worden stopgezet. Het uitgekeerde bedrag moet worden teruggevorderd, inclusief ,,flinke boete”, vindt ze.

Koolmees: ontwikkelen toets om gemeenten te helpen met aanpak fraude

,,We zijn bezig met het ontwikkelen van een toets om gemeenten te helpen om fraude aan te pakken, zonder dat het discriminerend uitpakt”, aldus minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) in een reactie. Hij zegt de frustraties van gemeenten te begrijpen, maar wijst erop dat er ,,allerlei wetten en verdragen zijn waar we ons netjes aan moeten houden”. Die wetten en verdragen zijn er ook om bescherming te bieden aan individuen, stelt de minister. ,,Dus als we fraude gaan aanpakken, waar ik voorstander van ben, moet dat binnen de kaders van de wet.”