Amsterdam wil onderzoeken wat er gebeurt als mensen met een bijstandsuitkering meer of juist minder begeleiding krijgen en twee keer per jaar een premie krijgen. De hoofdstad wil weten of mensen zo sneller werk vinden. De proef moet in februari beginnen en duurt twee jaar.

Aan de proef met premies, die er in de praktijk op neerkomt dat deelnemers 200 euro per maand mogen bijverdienen, doen volgens verantwoordelijk wethouder Arjan Vliegenthart 6000 mensen mee. De SP’er is ,,blij dat alle onduidelijkheid over of dit wel of niet mag nu is opgehelderd”.

Amsterdam begint zelf met een proef omdat de gemeente niet mee mag doen aan een landelijk experiment met de bijstand. De gemeente wil namelijk niet voldoen aan de voorwaarde dat mensen in de bijstand verplicht zijn een tegenprestatie te leveren.

Hoewel Amsterdam niet meedoet aan het experiment, vindt verantwoordelijk staatssecretaris Tamara van Ark dat de gemeente sowieso een tegenprestatie verplicht moet kunnen opleggen. Zij gaat daarover nog in gesprek met de gemeente, kondigde ze vrijdag aan.