Twaalf jongeren uit de regio Amsterdam met een achterstand tot de arbeidsmarkt treden in dienst als jongerencoach bij Nuon, Alliander of Philips. Zij hebben de opdracht om binnen een jaar minimaal 90 werkloze jongeren uit hun omgeving te begeleiden naar een baan of hen te stimuleren om een studie- of leerwerktraject op te pakken. De jongerencoaches maken zelf een plan van aanpak. Hiervoor maken ze gebruik van hun persoonlijke ervaringen en eigen netwerk. Ze worden hierbij ondersteund door Manpower en Randstad en krijgen zelf ook een opleiding aangeboden.

Elkaar inspireren

Het werkgelegenheidsprogramma I-MPower is gebaseerd op de zogenoemde ‘peer-educatie-methodiek’ ofwel het leren van gelijken. “Via I-MPower laten we jongeren werkervaring op doen in de hoop anderen te inspireren. Vanuit hun eigen kracht en met hun eigen verhaal”, aldus Arjan te Wierik, Areamanager Social Projects bij Nuon en projectleider I-MPower. “Met dit programma stimuleren we hun zelfredzaamheid, wat resulteert in persoonlijke groei en uiteindelijk in een beter toekomstperspectief.”

Dat deze methodiek succesvol is, bleek al uit de vorige edities van I-MPower in 2014 en 2015. Toen zijn in totaal 178 jonge werkloze jongeren door andere jongeren succesvol begeleid naar werk en/of school.