Bijna 42 procent van de ondervraagden geeft de voorkeur aan een individuele pensioenopbouw. Een derde ziet het meeste heil in een pensioenstelsel dat een combinatie van collectieve en individuele opbouw is.

Ook wil driekwart van de mensen zelf kiezen waar hun pensioen wordt ondergebracht. Dat kan nu meestal nog niet. Overigens zou bijna de helft van de mensen dan kiezen voor een pensioenfonds. Opvallend is dat bijna twee op de tien zouden kiezen voor een bank, een taak die banken nu nog niet mogen uitvoeren.

Zeven op de tien mensen willen dat pensioenopbouw verplicht wordt, ook voor zelfstandigen. Ook wil een meerderheid de mogelijkheid krijgen om een deel van de pensioenopbouw te gebruiken om een hypotheek af te lossen of de optie hebben om tijdelijk géén pensioenafdracht te betalen in tijden van krapte.

D66 ziet in het rapport een ,,belangrijk signaal dat het draagvlak voor het huidige pensioenstelsel afbrokkelt”, zo laat Kamerlid Van Weyenberg in een reactie weten. ,,Ik hoop dat politieke partijen leiderschap tonen en in hun verkiezingsprogramma’s nu wel met oplossingen komen.” D66 wil mensen een eigen pensioenpot geven met meer zeggenschap en maatwerk.