Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015 kwam de groei uit op 1,4 procent, vooral gestuwd door meer investeringen en hogere export. De daling van de aardgaswinning had een negatief effect op de groei van 0,7 procentpunt.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wees er in een reactie op dat de economie ,,over de gehele linie goed blijft presteren in een nog altijd onzekere internationale situatie”. Om de aanhoudende groei verder te versterken, maakt het kabinet werk van extra financiering voor ondernemers, het stimuleren van innovatie en het terugdringen van regels voor het bedrijfsleven, zo gaf hij verder aan.

Volgens CBS-econoom Pieter Hein van Mulligen lijkt de rust na enkele turbulente jaren enigszins weergekeerd. ,,Het negatieve effect van de gaswinning zegt niets over de kracht van de economie” zo zei hij. ,,Dat is een kwestie van een kraantje open- en dichtdraaien.”

Meer uitgaven aan horeca, recreatie en cultuur

Consumenten gaven in de eerste maanden van het jaar weer meer geld uit aan diensten zoals horeca, recreatie en cultuur. Ook werd vaker de portemonnee getrokken voor elektrische apparaten, voedingsmiddelen en de inrichting van de woning. Bedrijven gaven juist meer uit aan vrachtwagens, oplegger’s en andere vervoersmiddelen. Ook de investeringen in computers en software vielen hoger uit dan een jaar eerder. Dit is volgens het CBS in lijn met het stijgende ondernemersvertrouwen.

Ook buitenlanders in Nederland gaven meer geld uit dan een jaar eerder. Volgens het CBS komt dit mogelijk doordat Pasen dit jaar in maart viel.