Veel minima die gebruikmaken van de zogenoemde gemeentepolis moeten fors meer betalen voor deze zorgverzekering. Veel zorgverzekeraars verlagen of schrappen de korting die zij geven op deze collectieve zorgverzekeringen en de meeste gemeenten laten hun bijdrage aan de zorgkosten niet meegroeien of bezuinigen hierop. Dat meldt vergelijkingssite ZorgKiezer.nl na een analyse van de collectieve zorgverzekering voor minima in de grootste dertig gemeenten.

Het aantal mensen met een laag inkomen dat een gemeentepolis heeft, is de afgelopen jaren flink gegroeid, van 525.000 in 2015 naar zo’n 725.000 nu. Voor veel mensen met hoge zorgkosten is de gemeentepolis een goede zorgverzekering omdat er vrij veel wordt vergoed, aldus de vergelijkingssite. Ook kan het eigen risico vaak worden meeverzekerd.

De verschillen tussen wat minima in verschillende gemeenten kwijt zijn aan hun gemeentepolis nemen toe, aldus ZorgKiezer.nl. Minima met een uitgebreide dekking betalen in Utrecht bijvoorbeeld 2 euro per maand minder, terwijl het in Rotterdam juist 8 euro duurder wordt. De gemeenten Apeldoorn en Borger-Odoorn stoppen helemaal met de gemeentepolis, omdat het te duur wordt.