De afspraken komen uit het sociaal akkoord dat het kabinet in het voorjaar van 2013 sloot met werkgevers en werknemers. De wet die staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) vervolgens schreef, werd dinsdag met een zeer ruime meerderheid in de Eerste Kamer aangenomen. De wet kwam vorig jaar december al door de Tweede Kamer.

Overheid zorgt voor 25.000 banen
Van de 125.000 extra banen neemt de overheid er 25.000 voor haar rekening, de werkgevers zorgen voor 100.000 extra banen. Klijnsma ziet de boete echt als een stok achter de deur; ze hoopt die nooit te hoeven opleggen. De eventuele boete geldt overigens alleen voor bedrijven met 25 of meer werknemers.

Extra banen voor mensen met geestelijke of lichamelijke beperking
De extra banen zijn bedoeld voor personen die door een geestelijke of lichamelijke beperking niet in staat zijn het minimumloon te verdienen. Op verzoek van de Tweede Kamer werd vorig jaar mogelijk gemaakt dat ook hoger opgeleide gehandicapten die wel het minimumloon kunnen verdienen, mogen meetellen om aan het afgesproken percentage te komen. Dat was in het oorspronkelijke plan niet het geval. Het gaat hier om zo’n 20.000 tot 30.000 mensen.

Eind 2016 wordt voor het eerst gekeken of de beloofde banen er ook echt zijn gekomen. Dan geldt een percentage van 1,25 procent. Dat betekent dat een bedrijf met duizend werknemers dus 12,5 fte moet hebben aan mensen met een arbeidsbeperking.